Här är svenskarnas ”nya” Greklands-favoriter

Parga och Karpathos lockar allt fler svenskar

Publicerad:
Uppdaterad:
Parga på fastlandet och ön Karpathos är två ”nya” favoriter hos svenska solresenärer.
Foto: Getty
Parga på fastlandet och ön Karpathos är två ”nya” favoriter hos svenska solresenärer.

Resa | Grekland

Grekland är ett klassiskt sommarresmål för svenskarna.
Förutom Kreta som toppar listan över favoriter har Parga på fastlandet och ön Karpathos seglat upp som storfavoriter i sommar.

När svenskarna får välja sina favorit-resmål under semestermånaderna brukar Spanien nästan alltid toppa listan. Men Grekland är en stark utmanare och i år är det fler som reser till Grekland än Spanien enligt statistik från Resia.

Två platser i sommarparadiset sticker ut i år. Dels Parga på fastlandet och ön Karpathos.

Parga ökar antalet resebokningar med drygt 10 procent inför sommarens utlandsresor visar statistik från resebyrån Ticket. Staden ligger vid havet i nordvästra Grekland. Det är en liten romantisk och charmig stad med en by som klättrar upp mot en höjd. Små vindlande gränder, mysiga restauranger och en avslappnad stämning har gjort att staden är så populär.

Lätt att nå andra öar

Det är lätt att ta sig vidare och göra dagsutflykter till spännande platser som Sivota, floden Styx och bergsklostren i Meteora. Det var i Styx som är gudinnan Thetis doppade sin son Akilles enligt grekisk mytologi. Det är lätt att nå öarna Lefkas, Korfu och Paxos med båt. Stränderna är vackra, många anser att Valtos beach och Lichnos är de bästa.

Karpathos ser ut att bli en riktig charterraket i år. Bokningarna ha ökat med 27 procent jämfört med samma period förra året enligt Resia. Trots att Karpathos inte är ett nytt resmål är det få svenskar som tidigare besökt ön. Det kan vara ett tecken på att fler resenärer vill uppleva något annat än de klassiska resmålen som Kreta och Rhodos.

Svenskar vill uppleva nya platser

– Under hela försommaren har vi sett Karpathos klättra på listorna. Jag tycker det är superkul att svenskarna ser sig om efter nya upplevelser och platser. Det är lätt att bli bekväm och återvända till samma plats år efter år. Att det är just Karpathos som lockar svenskarna i år tror jag dels beror på att man vill uppleva det genuina Grekland, att inte bara se det som byggts upp för turisterna. Man vill umgås med lokalbefolkningen och upptäcka deras smultronställen – inte det som många andra svenskar besökt år efter år eller som beskrivits i guideböcker sedan länge, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA