Grekiska ön söker efter nya invånare

Publicerad:
Uppdaterad:
Ön Antikythera i Grekland erbjuder lugn och skönhet.
Foto: Charalambos Andronos / iStockphoto
Ön Antikythera i Grekland erbjuder lugn och skönhet.

Resa | Grekland

Klarblått vatten, värme och lugn, hur låter det? Lägg till ett hus, mark och nästan 5 300 kronor i månaden, så har du det nyinflyttade till Antikythera i Grekland erbjuds. Men tyvärr är det inte vem som helst som kan flytta till ön.

På den lilla ön Antikythera, två timmar från Kreta i Grekland, bor det 40 personer. Det finns endast en by på ön, vid namn Potamos, och resten är i princip orörd natur. Visserligen är ön bara 20 kvadratkilometer stor, men antalet boende på ön är färre än vanligt då många har lämnat ön. Det vill man nu ändra på, med ett erbjudande till nyinflyttade till ön, skriver Lonely planet och Expressen.

Erbjuds mark och hus

För att råda bot på problemet med att invånare lämnar Antikythera har man dragit igång en kampanj för att återbefolka ön. Kampanjen stöds av Ortodoxa kyrkan och innebär att personer som flyttar till ön får hus, mark för att odla eller starta företag på, och 500 euro i månaden, vilket motsvarar nära 5 300 kronor, under de tre första åren på ön.

Foto: Charalambos Andronos / iStockphoto
Bara 40 personer bor på Antikythera – men det ska kampanjen ändra på.

Sker en urvalsprocess

Det är dock inte vem som helst som får flytta till ön och ta del av erbjudandet. Ledningen på ön har i samband med kyrkan diskuterat lösningar för att stoppa avfolkningen, och kommit fram till lösningen att få grekiska barnfamiljer med många barn att flytta till ön, och stötta dem finansiellt. Men om du råkar möta kriterierna och blir en av de utvalda att bo på ön kan du njuta av dykning, fågelskådning, besök till Kreta eller fastlandet, och så ditt hus och din mark såklart.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA