Är det här världens vackraste toalett?

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Lars Grimsby / Statens vegvesen

Resa | Norge

En norsk vågformad toalett har fått stor uppmärksamhet i Europa. Enligt brittiska The Telegraph är det världens vackraste offentliga toalett.

Helgelandskysten är ett populärt resmål för turister i Norge. Med utsikt över hav och fjäll är det en fantastisk resa från norr till söder oavsett om man bilar, cyklar eller vandrar. Utmed vägsträckan finns många fina rastplatser, men frågan är om inte den nyrenoverade rastplatsen Ureddplassen är den allra finaste. I alla fall kan den nya offentliga toaletten kvala in som vackrast i världen enligt brittiska The Telegraph.

Här har man byggt en vågformad toalett av glas och betong vid strandkanten. Nödiga besökare har med andra ord en underbar utsikt över havet.

1 av 4

Bänkar av marmor

Rastplatsen, vars renovering kostat 15 miljoner norska kronor, har även fått en amphiteater med vida trappsteg ner mot vattnet. Vill man vila fötterna ett slag kan man sätta sig på bänkar av marmor från Fauske.

Ureddplassen ligger vid väg Fv17, nära Gildeskal och är förutom ett trevligt stopp på vägen även ett minnesmonument över de omkomna i ubåten Uredd som gick på en mina i Fugløyfjorden under andra världskriget.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA