Airbnb satsar på hotellbokningar

Publicerad:
Uppdaterad:
Airbnb:s vd Brian Chesky presenterade nyheter i San Fransisco.
Foto: TT, Johnér
Airbnb:s vd Brian Chesky presenterade nyheter i San Fransisco.

Airbnb

Vad sägs om en exklusiv villa på en tropisk strand, ett nomadtält i ett ökenlandskap, eller varför inte ett supertrendigt hotellrum i en storstad?
Nu satsar Airbnb på hotell, lyxiga fastigheter och udda logi – och utmanar de stora hotellbokningssajterna.

När Airbnb startade för tio år sedan handlade verksamheten enbart om att förmedla privatpersoners bostäder till resenärer. I dag vill företaget även nå affärsresenärerna och kunder med lite tjockare plånbok – och de ska bland annat lockas med trendiga boutiquehotell.

Även tidigare har bed and breakfast och mindre privatägda hotell kunnat lista sig som uthyrare på Airbnb, men i mindre skala. Nu storsatsar företaget på hotellbokningar.

Bo på husbåt

Under en stor presentation i San Fransisco i förra veckan lanserar man även fyra nya sökkategorier för att underlätta för besökarna: vacation homes, boutiquhotell, B&B, and unique. Den sistnämnda kan till exempel vara träkojor, yurtar (mongoliskt nomadtält) eller husbåtar.

Airbnb har även skapat två nya nivåer av boende: Airbnb Plus och Beyond by Airbnb. I den förstnämnda sektionen finns lyxigare hem där företaget garanterar en hög nivå på standard och uthyrarna har fått höga kundbetyg. Vissa bekvämligheter är obligatoriska som till exempel höghastighets-wifi.

Beyond by Airbnb kommer i vår och är en egen sajt under Airbnb som erbjuder extra lyxiga semesterboenden, en del med conciergeservice. Det kan vara en exklusiv chalet i alperna eller en lyxvilla på franska rivieran.

Utmanar resejättarna

Bolagets nya giv innebär att de utmanar de stora hotellbokningssajterna på nätet.

– Vi ska ha boenden för alla på Airbnb, sa Brian Chesky vid lanseringen i San Fransisco i förra veckan.

Men företaget vill inte jämföra sig med de stora reseförmedlarna utan ser sig mer som en community.

– Vår vision är en helhetsbutik för resor som omfattar boende, aktiviteter och möten. Vi har hjälpt nästan en miljon resenärer att bättre lära känna sina destinationer genom upplevelser och aktiviteter skapade och ledda av experter från lokalbefolkningen, säger en talesperson för Airbnb till Aftonbladet.

Att Airbnb nu satsar mer på hotellrum kan ha att göra med att de stött på problem i många städer. I till exempel New York, San Francisco, London och Amsterdam är Airbnb inblandade i olika rättstvister, ofta beroende på att uthyrningen nått sådan omfattning att den konkurrerar med hotellen.

Även i Stockholm har Airbnb haft det tufft. Som privatperson är det inte alls säkert att man får hyra ut sin lägenhet. Man måste ha tillstånd från sin bostadsrättsförening eller hyresvärd. Om man inte har tillstånd räknas uthyrningen som olovlig och man riskerar att förlora kontraktet på lägenheten.

Inte villiga att ta risken

Svenska hotell- och reseförmedlare har hittills inte känt av någon större konkurrens från Airbnb. Men den nya satsningen kan komma att påverka svenska aktörer.

– Förmedlingen av hotellrum kan definitivt få påverkan på reseförmedlare, om de genom utvecklingen av denna tjänst går mer in på ”vårt” område, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

Hon menar att resenärer som tidigare bokat via svenska reseförmedlare kan lockas att hyra ett privatboende istället. Men hon poängterar samtidigt att många svenskar inte är villiga att ta risken att boka semesterboende via Airbnb eftersom uthyraren har rätt att göra en sen avbokning och att resenären då står utan boende på sin resa.

Olika kundgrupper

Det händer även att uthyraren och kunden hamnar i konflikt vad gäller ersättning för dålig städning eller andra olägenheter.

– Jag har ingen statistik på detta, men skulle absolut tro att Airbnb har tagit kunder från Ticket som annars skulle ha bokat hotell via oss. Dock tror jag inte att denna skara är speciellt stor, eftersom reseförmedlare än så länge inte når samma kundgrupp – unga resenärer, för att generalisera – som Airbnb har fokuserat på, säger Katarina Daniels.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA