Så semestrar du billigt – med hela familjen

7 tips för en prisvärd semester

Publicerad:
Uppdaterad:
Tipsen: Så semestrar du billigt med familjen.
Foto: Getty images
Tipsen: Så semestrar du billigt med familjen.

Resa | Sverige

Det finns många sätt att komma billigt undan på semestern, även om man är många i familjen. Här är tipsen till en lyckad hemester och hur man tar sig utomlands – utan att göra hål i plånboken.

Sommaren står för dörren och för många väntar en semester. För dig som inte vill lägga hela din besparing på en resa – men ändå komma iväg – finns det knep att ta till.

Här är sju tips till en billig semester för hela familjen.

Cykelsemester med barnen

Får vi en sommar som den 2018 finns det ingen anledning att sitta inne. Ett både prisvärt, miljövänligt och framför allt härligt alternativ är då att packa tältet och bege sig ut på cykelsemester. Det kanske låter som ett jätteprojekt, men man behöver ofta inte åka allt för långt för att komma ut till cykel- eller landsvägarna.

Foto: Solovyova / iStockphoto / Getty images
Tågluffa i Europa.

Tågluffa i Europa

I många fall, inte alla, kan man spara in tusenlappar på att ta tåget i stället för flyget på sin utlandssemester. Om inte annat är det ett väldigt trevligt sätt att semestra på där resan – som det så klyschigt brukar heta – är målet. Vet man med sig att man vill besöka flera länder eller städer finns det anpassade interrailkort att införskaffa, som i flesta fall är billigare än att köpa enskilda biljetter.

Byt boende med vänner

Att bryta en vardagstrend, oavsett vad det är, är en viktig faktor för att känna att man har semester. En sådan sak kan vara att byta boende med sina vänner eller familj och på så sätt få en mental omställning. Oavsett var det andra boendet ligger känns det som att man är hemifrån, vilket i sig kan frambringa en känsla av ledighet.

Foto: Grøtt, Vegard / TT NYHETSBYRÅN
Det finns många sätt att komma undan billigt på semestern.

Gratisaktiviteter för hela familjen

Det vimlar av gratisaktiviteter runt om i Sverige under sommaren, med allt från museer, naturreservat och utomhusföreställningar i nästan varenda gathörn. För dig med barn finns sajterna barnguiden.com och barnsemester.se att surfa runt på, som har samlat alla möjliga nöjeshändelser för hela familjen.

Vakta någons hus utomlands

Priset på boende utomlands kan lätt skena iväg, särskilt om man är många i familjen. Men du som vill avnjuta semestern utanför Sveriges gränser – utan att bli rånad på kuppen – kan agera husvakt helt gratis. På sajten housecarers.com kan man surfa in för att hitta husägare över hela världen som vill att någon passar deras egendomar eller husdjur under en vald period.

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Allt fler väljer att campa på sin semester.

Nya trenden: Hemester på campingen

Sverige har den senaste tiden, mycket tack vare förra årets rekordvarma sommar och en ökad flygskam, drabbats av en campingboom. Det vanligaste och billigaste alternativet är fortfarande att tälta, men nytt för i år är att man kan hyra en fullt utrustad husbil som redan står uppställd på campingplatsen. Det är företaget First Camp som har tagit det populära tyska konceptet till Sverige för att underlätta svenskens campande ytterligare.

Vandra med hela familjen

Sverige kryllar av vandringsleder, såväl strax utanför städerna som ute i det fria, vilket kan vara ett välkommet avbrott från vardagsstressen. Tar du dig upp i norr finns bland annat en av världens mest berömda leder, Kungsleden, där man kan vandra på en 400 kilometer lång sträcka bland sjöar, höga toppar och björkskog.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA