Platserna där turismen ökar och minskar

Publicerad:
Uppdaterad:
Vissa platser ökade rejält i popularitet 2018.
Foto: Getty Images
Vissa platser ökade rejält i popularitet 2018.

Turism

Mode finns inom allt, resor är inget undantag. Så vad är inne och vad är ute? Här är platserna där turismen ökar och minskar, enligt en ny rapport.

Vilt djurliv, bergsgorillor, asiatiska storstäder och vackra bergskedjor, det lockar turister i år. I alla fall om man ska se till vilka länder som ökat markant i popularitet. Varje år släpper The United Nations World Tourism Organisation en rapport om turism; International Tourism Highlights report. Här är listan på länder som ökat och minskat i popularitet år 2018, enligt Traveller.

1. Ecuador – ökat med 51 procent

Turismen i Ecuador har ökat från 1,6 miljoner till 2,42 miljoner besökare. En av anledningarna kan vara de djurrika Galapagosöarna, dit mer än 10 procent av besökarna i landet förra året åkte.

Foto: DC_Colombia / iStockphoto
Galapagos är känt för sin unika natur, och sitt unika djurliv.

2. Iran – ökat med 49 procent

Besöken till Iran är fortfarande inte jättemånga, 7,3 miljoner 2018. Jämför man med de 89 miljoner besökare som tog sig till Frankrike så är siffrorna blygsamma, men ökningen däremot är markant. Den som vill sa sig till Iran innan alla andra måste nog passa på.

Foto: Lukas Bischoff / iStockphoto
Esfahan är Irans tredje största stad.

3. Egypten – ökat med 36 procent

Egypten har brottats med minskande turism och oroligheter i några år, men nu har det börjat vända. De är inte riktigt som de var 2010, men allt fler hittar tillbaka till landet med vackra vatten, mäktig historia och många upplevelser.

Foto: MaRabelo / iStockphoto
Nilens färger blir en kontrast till sanden runt floden.

4. Uganda – ökat med 31 procent

Varför Uganda ökar så markant i popularitet är lite av ett mysterium. En möjlig anledning är dock det ökade intresset för vandrig, speciellt för att se bergsgorillor som man kan göra i landets västra delar.

Foto: ANDREYGUDKOV / iStockphoto

5. Nepal – ökat med 24 procent

Efter jordbävningen 2015 var det många som inte vågade besöka landet. Att mycket av landets infrastruktur skadades bidrog också till minskningen av turister. Men sedan dess har mycket återbyggts, och turisterna kommer tillbaka. Och det kanske inte är så konstigt, med berg och natur som Nepals?

Foto: kaz00 / iStockphoto
Bergskedjan Himalaya går genom Nepal.

6. Palestina– ökat med 20 procent

Palestina har länge varit ett konfliktdrabbat land, men det stoppar inte längre turisterna. Många åker till landet av religiösa skäl, men det finns även modern kultur att ta del av i landet.

Foto: Mario Eduardo KOUFIOS FRAIZ / iStockphoto
Staden Jeriko nämns bland annat i bibeln.

7. Vietnam – ökat med 19 procent

Vietnam i Sydostasien är billigt, vänligt och vackert med paradisöar i söder och höga berg i norr, och allt fler hittar dit. 2010 var det bara 5 miljoner personer som besökte Vietnam, 2018 var det 15 miljoner.

Foto: Lquang2410 / iStockphoto
Nha Trang är en av Vietnams många besöksmål.

8. Georgien – ökat med 16 procent

En välbehållen och ofta underskattad turistdestination är Georgien. Men skidåkningen, naturen och upplevelserna lockar allt fler, och förra året hade landet 5 miljoner besökare.

Foto: Margarita Solianova / iStockphoto
Berget Ushba bjuder på fantastiska vyer i Georgien.

9. Sydkorea – ökat med 15 procent

Sydkorea har länge varit populärt, men ökningen är stadigt. Över 15 miljoner personer besökte Sydkorea 2018. Om det är maten, storstaden Seoul eller Gagnam style som lockar besökarna är svårt att svara på.

Foto: CJNattanai / iStockphoto
Seoul är en enorm stad med över 10 miljoner invånare.

Och så platserna där turismen minskar

  1. Qatar – minskat med 19 procent

  2. Puerto Rico – minskat med 19 procent

  3. Storbritannien – minskat med 3.5 procent

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA