Upptäck Europas hemliga huvudstad

Vandra bland pampiga kyrkor, shoppa i roliga butiker och ta en paus på någon av stadens trendiga vinbarer. Gå med i Plus och ladda ner resguden till Litauens huvudstad Vilnius. Du hittar länkar för nedladdning av reseguiden i botten av artikeln.

Vilnius är kanske en av Europas hemligaste huvudstäder. Folk får ofta något tomt i blicken när jag berättar att jag har varit där. Ligger Vilnius i Lettland? Ukraina? Vad äter man där? Är det inte bara grått, fattigt och kriminellt?

Inget kan vara mer fel än föreställningarna om det gråa Öst.

Vilnius, ”Europas mest centrala stad”, var avstängd från omvärlden till så sent som 1990, men har sedan dess haft en snabb utveckling, både ekonomiskt och kulturellt. I dag ser du helt enkelt långt mer Pradaväskor än tiggare.

Samtidigt är det fortfarande billigt att turista i Vilnius. Att åka spårvagn kostar inte mer än 6 kronor och du kan äta middag för 60-70 kronor.

Ett gratisnöje är att promenera; du ser sagoslott och kyrkor som får dig att tappa hakan och stöter dessutom på en hel del udda inslag – som en jättelik, färgglad staty på Tony Soprano.

Att Vilnius dessutom både finns med på Unescos världsarvslista och har en egen utbrytarrepublik mitt i centrum gör definitivt inte saken sämre.

Text: Terri Herrera Eriksson

Några av rubrikerna i guiden:

  Sevärdheter

  Boende

  Litauisk mat & dryck

  Shopping

  Barer & nattklubbar

  För barn

  Utflykter

  Varningar
Guiden innehåller även en karta över Vilnius och många bilder. Spara ner, skriv ut och ta med på resan!
Reseguiden till Vilnius består av 20 A5-sidor och publicerades i september 2010.
Plus-prenumeranter laddar förstås ner guiden utan kostnad!