Vändningen: Snart kan det här landet bli svenskfavoriten

Gran Canaria eller Thailand – svenskarnas favoritresmål kan komma att ändras.
Gran Canaria eller Thailand – svenskarnas favoritresmål kan komma att ändras.

I decennier har Spanien varit det resmål som lockat flest svenskar vinter efter vinter. Men det ser ut att förändras när fler vänder blicken mot Thailand.

– Det är faktiskt en stor grej då Kanarieöarna har toppat sedan urminnes tider.

I decennier har svenskarna vallfärdat till Kanarieöarna varje vinter för sol och bad. Det är Gran Canaria som har toppat listan år efter år, men det kan komma att ändras snart. En annan svenskfavorit är Thailand, och resmålet knappar in på Spanien när det kommer till vinterns bokningar, enligt Tickets trendrapport Ticket Collection.

– Det är faktiskt en stor grej då Kanarieöarna har toppat sedan urminnes tider. Inte bara under mina år i branschen utan i princip sedan charterns födelse, så det är lite roligt att se ett så annorlunda beteende, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig vid Ticket.

Gran Canaria är fortfarande vinterns mest populära resmål, men på andra plats kommer resorna till Bangkok, och enligt Ticket Collection är marginalen extremt liten.

Arbetstagarjul leder till långresor

Resorna till Thailand ökar med 3,7 procent i år jämfört med förra vintern, och 67 procent av alla svenskar som reser till Asien besöker just Thailand. En sak som kan bidra till resmålets ökande popularitet är den så kallade arbetstagarjulen i år, att arbetstagare kan vara lediga länge utan att ta ut jättemånga semesterdagar.

Att resenärer kan få 17 dagar ledigt med bara 5 semesterdagar gör att många väljer att ta en extra lång semester och åka till resmål långt bort. En annan anledning kan vara att Thailand är solsäkrare och varmare.

– Många har haft en bild av att Gran Canaria är väldigt sol- och värmesäkert över jul och nyår men det är inte riktigt så. Det kan vara soligt och varmt, men man kan också ha otur. Många åker utomlands för lugn, ro och avkoppling och då kan man tänka sig att lägga lite mer, vara borta lite längre och åka på vintern för att få sol och värme.

Gran Canaria är inte alltid varmt och soligt på vintern.
Gran Canaria är inte alltid varmt och soligt på vintern.

Thailändska turistområdet som ökar mest

Av resorna till Thailand är det främst de till Bangkok och Krabi som har ökat. Att resorna till Bangkok har ökat med 7,8 procent kan bero på att många använder huvudstaden som ett avstamp för att sedan resa ut i landet, antingen norrut till Chiang Mai eller söderut. Resorna till Krabi ökar med 16,8 procent i år, medan det annars så populära Phuket minskar med 6 procent. En anledning kan vara att Thai Airways har dragit in sina direktlinjer mellan Stockholm och Phuket i vinter, en annan att resenärer vill uppleva nya saker.

– Jag tror att Phuket har varit väldigt svenskifierat under en lång tid och att jättemånga svenskar har blivit mer resvana, vilket gör att man är mer bekväm med att åka till ställen som inte är lika uppstyrda, säger Katarina Daniels.

Resorna till Krabi ökar rejält i år.
Resorna till Krabi ökar rejält i år.

Hit reser svenskarna i vinter

Här är Tickets lista på mest bokade resmål i vinter.

  1. Spanien (1)
  2. Thailand (2)
  3. USA (3)
  4. Storbritannien (4)
  5. Portugal (8)
  6. Nederländerna (6)
  7. Tyskland (ny)
  8. Frankrike (5)
  9. Kap Verde (ny)
  10. Mexiko (ny)
Publisert:

LÄS VIDARE