Nu dansar tiotusentals tranor in våren

Spana in trandansen vid Hornborgasjön i Västergötland

Publicerad:
Uppdaterad:
Trandansen är igång.
Foto: Thinkstock
Trandansen är igång.

Västergötland

Tranorna har landat vid Hornborgasjön i Västergötland och ett säkrar vårtecken får man leta efter. I år ser det ut att bli rekordmånga tranor så gör ett besök och fascineras av de vackra fåglarna och imponeras av deras mäktiga dans.

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar. Här finns flera utsiktstorn, ett naturum, guidningar och fantastiska naturupplevelser året runt. Varje vår lockar de tusentals dansande tranorna besökare till våtmarken mellan Skövde, Skara och Falköping.

Redan i mitten av mars landar de första tranorna i södra änden av sjön vid Bjurum. Fram till slutet av april kan du titta på tusentals tranor som varje morgon landar på fälten vid soluppgången. Här äter de och dansar fram till solnedgången då de återvänder till sina sovplatser i det grunda vattnet i sjön.

Foto: Thinkstock
Tranorna dansar in våren.

Som mest har 26 000 tranor dansat här under samma dag. Men det är inte omöjligt att rekordet slås i år. I vintras räknades till 250 000 tranor i Spanien och det är många av dem som häckar i Norden.

Traditionen att transkåda har varit en folkfest här sedan början av 50-talet. Varje vår kommer nu runt 150 000 besökare för att se ”tranorna bära ljus i säng”, vilket betyder att de kommer med våren till vårt kalla Norden.

I Skåne stannar tranorna till bland annat vid Pulken i Vattenriket utanför Yngsjö. Här finns också ett naturrum. I år är det rekordmånga tranor här, söndagen den 24 mars räknades hela 9 900 rastande tranor.

Har du inte möjlighet att besöka trandansen kan du tjuvtitta på dem på webbkameror.se.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA