Här hittar du världens bästa mat

Publicerad 2018-08-16

Pintxos är den bästa maten om Lonely planet får bestämma.

När Lonely planet ska ranka världens bästa mat är det inte bara smaken som avgör. Det är hela kontexten, hur maträtten passar in i sin miljö och hur viktig rätten är för sin hemort. På dessa platser hittar du den bästa maten.

I San Sebastiáns gamla stad, bland slingrande vägar och vackra hus, finns världens bästa matupplevelse. I alla fall enligt Lonely planet, som gav pintxos i San Sebastián förstapriset när de skulle ranka världens 500 bästa matupplevelser. Den bästa maten definieras inte bara av sin smak utan även av rättens kulturella betydelse och vilken roll den spelar för området där maten äts, skriver CNN.

Pintxos är ungefär som tapas, skillnaden är att de små rätterna har en tandpetare eller ett grillspett igenom sig. I San Sebastián serveras dessa små rätter i barer och tavernor och mattraditionen är viktig socialt för lokalbefolkningen. Andra platser som är med på listan är Nicoisesallad i Nice, Sushi i Tokyo, Smørrebrød i Köpenhamn och hundratals till - och alla är samlade i boken ”Ultimate eats: The world’s top 500 food experiences... ranked”. Boken publicerades 14 augusti och innehåller bland annat rekommendationer från kända kockar och matskribenter.

I San Sebastián är pintxos vanligt.

Lonely planets topp 20 matupplevelser

  1. Pintxos i San Sebastián, Spanien
  2. Curry laksa i Kuala Lumpur, Malaysia
  3. Sushi i Tokyo, Japan
  4. Beef brisket i Texas, USA
  5. Som tum i Bangkok, Thailand
  6. Smørrebrød i Köpenhamn, Danmark
  7. Kräftor i Kaikoura, Nya Zeeland
  8. Bibimbap i Seoul, Sydkorea
  9. Pizza margherita i Naples, Italien
  10. Dim sum i Hong Kong
  11. Ceviche i Peru
  12. Pastéis de nata i Lissabon, Portugal
  13. Ostron i Freycinet, Australien
  14. Ost i Frankrike
  15. Jerk chicken i Jamaica
  16. Lamb tagine i Marrakech, Marocko
  17. Chilli crab i Singapore
  18. Moules frites i Bryssel, Belgien
  19. Peking duck i Beijing
  20. Pho i Vietnam
San Sebastián – reseguide till Baskiens
lockelser