8 ovanliga upplevelser du inte vill missa i London

Spännande museum, udda barer och aktiviteter

Publicerad:
Uppdaterad:
Roliga saker att göra i London i jul.
Foto: Getty
Roliga saker att göra i London i jul.

Weekendresor

London har klätt sig i julskrud och hela staden är full av sprakande juleljus, granar, tomtar och snögubbar.
Vi svenskar älskar att uppleva julstämningen och shoppingen i London i december – här är upplevelserna du absolut inte får missa!

Den 6 november tändes julbelysningen på den kända shoppinggatan Oxford Street i London.

Belysningen består av 1 778 runda snöklot med drygt 750 000 led-lampor. Hela shoppingstråket sprakade och sken under invigningen och tusentals londonbor och turister hade samlats för att tjuvstarta julen.

Fram till mitten av november följer fler kända gator efter, som till exempel Carnaby Street, Covent Garden och Regent Street.

1 av 3 | Foto: TT
Oxford Street i London har tänt sin julbelysning.

Många svenskar reser till London för att köpa julklappar och njuta av julstämningen i staden. Men det finns mycket mer att upptäcka än förstklassig shopping och de vanliga turistattraktionerna som The London eye och Buckingham Palace. Att ta en kanalbåt genom staden på kvällen är en härlig upplevelse med alla tindrande ljus. Eller varför inte njuta av en klassisk afternoon tea på ett hotell där du slipper att vänta länge på att få ett bord? Kolla in tipsen här nedan och kombinera din julshopping med lite spännande upplevelser.

Foto: TT
Little Venice i snöfall.

1. Ta en kanalbåt genom Maida Vale

Maida Vale är en lugn och grön stadsdel i nordvästra London. Hoppa på en av kanalbåtarna vid vattnet och glid sakta genom ett julpyntat London. Little Venice är en bra utgångspunkt. Du passerar London Zoo och Regent’s Park innan du når Camden Lock. Njut av utsikten, ljusen och lugnet.

Foto: Getty
Upplev filmens historia på The Cinema Museum.

2. Sköna filmupplevelser

Om du är en filmfantast så är The Cinema Museum ett måste. Här har man främst fokus på film innan den blev digital, med en stor samling bilder, filmaffischer och bioanställdas uniformer från den gamla goda tiden. Ta en guidad tur genom årtiondena och upplev filmstjärnelivet på riktigt.

Foto: The Cranley Hotel
Njut av Afternoon tea på The Cranley Hotel.

3. Afternoon tea på The Cranley

Om du är sugen på afternoon tea och vill undvika köer och lång väntetid på The Ritz och Savoy bör du välja ett lite mindre ställe. Cranley Hotel i Kensington serverar lyxigt te med klassiska tillbehör och är minst lika härligt som de stora hotellen. Njut av gurksmörgåsar, sylt, scones och bakverk utan att trängas.

Foto: Getty
Njut av jazz på Ronnie Scott’s Jazz Club.

4. Njut av jazz i Soho

Ronnie Scott’s Jazz Club som slog upp portarna första gången 1959 är en av de äldsta jazzklubbarna i världen. Där har många stora stjärnor uppträtt och det brukar vara mycket folk i den större lokalen. Ta istället trappan upp till Ronnie’s Bar där många blivande stora jazzartister uppträder på livescenen, där brukar det vara en skön stämning.

Foto: Getty
Frossa i brott och mystik på Sherlock Holmes museum.

5. Frossa i brott och mystik

Sir Arthur Conan Doyles historier om Sherlock Holmes har fascinerat människor i åratal. I böckerna och filmerna bor privatdetektiven och hans medhjälpare Dr Watson på 221b Baker Street och där ligger även Sherlock Holmes museum. Vandra genom detektivens alla rum och ta en selfie med detektiven som står utanför porten.

Foto: Getty
Shoppa i Harry Potter-miljö på Leadenhall Market.

6. Shoppa i Harry Potter-miljö

Leadenhall Market som ligger i Londons finanskvarter har varit filmkuliss i Harry Potter-filmerna. Det var bland annat här som Harry Potter och hans Hogwartsvänner köpte skolböcker och trollstavar. Det är verkligen en magisk plats för shopping. Leandenhall är en av de äldsta marknadsplatserna i London och du kan hitta nästan allt här. Passa på att köpa fina julklappar!

Foto: Twinings Tea shop
Njut av härliga dofter och smaker i Twinings Tea shop.

7. Historisk te-butik

Twinings Tea-shop har legat på 216 Strand i trehundra år och är fortfarande lika populär som när den öppnade i början av 1700-talet. Då hette den Tom’s Coffee House efter ägaren Tom Twining, och var en populär samlingspunkt för stadens aristokrati. Men det var inte kaffe som londonborna drack utan de högklassiska teerna som Thomas Twining importerade från Kina och Indien. 1837 blev Twinings hovlverantörer och i dag är det en härlig upplevelse att botanisera bland teerna i butiken.

Foto: Getty
Lek viskleken i St. Paul’s Cathedral.

8. Viskleken i St. Paul’s Cathedral

St Paul’s Cathedral är inspirerad av St Peterskyrkan i Rom, men har något speciellt som Vatikanens byggnad inte har – en fascinerande akustik som gör att man kan höra den svagaste viskning. I det så kallade Whispering Gallery kan man höra en annan persons svaga viskande klart och tydligt på drygt 41 meters håll. Kliv uppför 259 fotsteg för att ta dig till galleriet som är dekorerat med en kompassros.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA