Kameror i planet väcker starka reaktioner

Passagerare upptäckte kameror hos Singapore Airlines

Publicerad:
Uppdaterad:
Singapore Airlines har kameror in sina underhållningssystem. Flygplanssätena på bilden kommer inte från Singapore Airlines.
Foto: Getty
Singapore Airlines har kameror in sina underhållningssystem. Flygplanssätena på bilden kommer inte från Singapore Airlines.

Resa | Flyg

Spionerar flygbolagen på sina passagerare?
Den frågan ställde sig en passagerare efter att ha hittat en kamera på sin bildskärm hos Singapore Airlines.

Flygpassageraren Vitaly Kamluk hittade en lins på bildskärmen framför sig ombord på en flight med Singapore Airlines. Han misstänkte att det kunde vara en kameralins och la ut en bild på den på sitt twitterkonto. Kamluk frågade sina följare om de också trodde att det var en kamera.

En lång rad med reaktioner och svar trillade in. Många hade gjort liknande observationer hos andra flygbolag som till exempel Emirates, Avanzabus, American Airlines och United Airlines.

Flygbolagets svar

Singapore Airlines var snabba med ett svar på twitter och skrev:

”Hallå där, de här kamerorna på våra nyare underhållningssystem tillhandahålls av tillverkaren. Vi har inga planer på att använda dem eller utveckla några funktioner som medför att kamerorna används. Tack.”

Men även om kamerorna inte används så har nyheten väckt starka reaktioner. På sociala medier kräver man att flygbolaget informerar sina passagerare om kamerornas existens. Andra menar att Singapore Airlines borde täcka över kamerorna eftersom risken att underhållningssystemet kan hackas är stor.

Framtida funktioner

American Airlines och United Airlines har också kommenterat händelsen i samband med avslöjandet. De säger att inte de heller har aktiverat sina kameror och att de inte har några planera på att använda dem. En talesperson från American Airlines säger till Traveller att en framtida funktion skulle kunna vara videokonferenser.

Det finns redan övervakningskameror ombord på många flygplan. Amerikanska Jetblue var först med att installera videoövervakning efter terrordåden 11 september.

Norwegian har inga kameror i sina underhållningssystem. På SAS har man inga kameror riktade mot passagerare, de sitter utanför planet och är riktade mot marken.

– Vi har inga kameror i våra underhållningssystem, det är bara skärmar även på de nya systemen, säger Freja Liljedahl på SAS pressavdelning.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA