Nya gratisresor för 18-åringar i EU

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ytterligare 12 000 europeiska 18-åringar får nu chansen att åka tåg på EU:s bekostnad. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Ytterligare 12 000 europeiska 18-åringar får nu chansen att åka tåg på EU:s bekostnad. Arkivbild.

Semester

15 000 europeiska 18-åringar gjorde det i sommar.
Nu får ytterligare 12 000 chansen – att resa fritt på EU:s bekostnad.

Startskott för andra omgången av projektet Discover EU inleddes på torsdagen då alla EU-medborgare födda år 2000 välkomnades att skicka in sina ansökningar.

Reglerna är precis som under den första rundan i somras.

Fram till den 11 december har 18-åringarna på sig att via en särskild webbsida svara på fem frågor och berätta hur de vill ut och resa. Resan ska helst göras med tåg, får pågå i max en månad, gå till minst ett EU-land och göras mellan den 15 april och den 31 oktober 2019.

Vissa av deltagarna utses dessutom till ambassadörer för projektet och behöver vara redo att efteråt berätta offentligt om sitt resande.

"Det är härligt att se att unga människor har tagit till sig den här nya chansen att upptäcka europeisk kultur och traditioner, känna den europeiska mångfalden och skaffa sig vänner som man inte skulle ha fått annars", säger ungerske Tibor Navracsics, EU:s kultur- och ungdomskommissionär, i ett uttalande.

Totalt kan EU bidra med upp till drygt 2 600 kronor per person. De 12 000 platserna fördelas till EU-länderna enligt folkmängd, med 240 platser i den svenska kvoten.

Det här innebär Discover EU

  • Den andra fasen i EU-projektet Discover EU riktar sig till EU-medborgare födda mellan den 1 januari och den 31 december 2000. Deltagarna får biljetter för upp till 260 euro betalt för sin resa till valfritt antal destinationer i minst ett EU-land. Mat och logi måste dock bekostas på egen hand.

  • Anmälan om vart och när man vill åka ska göras på en särskild webbplats fram till den 11 december. Besked om vilka som valts ut ges 10–17 januari. Resan ska sedan göras mellan den 15 april och 31 oktober 2019.

  • För dem som vill åka tillsammans finns möjlighet att anmäla sig som en grupp på max fem personer.

  • Ungdomar som redan deltagit i den första fasen av projektet får inte ansöka på nytt.

  • Ansökningsformulär och mer information finns på webbplatsen europa.eu/youth/discovereu/rules_sv

Källa: EU-kommissionen

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA