Besök spännande platser ur böckernas värld

Set-jetting är den nya resetrenden

Publicerad:
Uppdaterad:
Att besöka platser man läst om i böcker kallas för set-jetting.
Foto: Nextory
Att besöka platser man läst om i böcker kallas för set-jetting.

Resa | Sverige

Att besöka platser man läst om i böcker kallas för set-jetting.
Turister vallfärdar till olika platser där böcker, filmer och serier spelats in.
Nextory listar 20 fantastiska platser du garanterat har läst om.

Att besöka platser som förekommer i romaner och deckare blir allt vanligare. Den växande trenden kallas för set-jetting eller location vacation och har lett till att turister vallfärdar till spännande ”bok-städer”. Det finns även en växande trend där turister besöker platser ur filmernas värld.

Riksväg 95 har exempelvis blivit en populär turistdestination efter succéromanen ”Silvervägen”. Boktjänsten Nextory har tagit fram en reseguide med destinationer ur de mest lästa böckerna någonsin.

– Omvänd jet-setting funkar också. Om du planerar att resa i sommar har du nämligen ett perfekt tillfälle att läsa en bok som utspelar sig på den plats du ska till. Detta kan verkligen berika din semester, säger Carolina Laurén, PR-ansvarig på Nextory.

Det finns gott om spännande platser att besöka om du är sugen på att semestra i spåren av din favoritbok.

I guiden nedan listas exempel på platser och aktiviteter som passar fansen för fem av de mest populära böckerna.

Foto: Nextory
Boken ”Störst av allt” utspelar sig till största del i Djursholm, norr om Stockholm.

Djursholm - Störst av allt

Succéromanen ”Störst av allt” av Malin Persson Giolito har tagit Sverige med storm. Boken handlar om en fruktansvärd skolskjutning, där huvudkaraktären Maja står åtalad som gärningsman. Historien utspelar sig till största del i Djursholm, norr om Stockholm. Känt som hem till några av Sveriges rikaste är Djursholm en lyxig destination som bjuder på vackra vyer. Om du är i Stockholm i sommar kan du passa på att ta en promenad bland de många ståtliga sekelskiftesvillorna, precis som
karaktärerna i boken gör. Passa även på att ta en löptur på motionsslingan i skogsnära Altorp där Maja bor. Vill du istället gå i pojkvännen Sebastians fotspår ska du däremot bege dig till prestigefyllda Strandvägen i Djursholm. Vi kan garantera Störst av allt-stämning bland de stora och eleganta villorna.

Foto: Nextory
Den natursköna Silvervägen mellan Bottenviken och Arjeplogsfjällen har fått sitt smeknamn från den transport som förekom på vägen från silververket i Nasafjäll.

Riksväg 95 - Silvervägen

Den natursköna Silvervägen mellan Bottenviken och Arjeplogsfjällen har fått sitt smeknamn från den transport som förekom på vägen från silververket i Nasafjäll. I dag är den även känd som sceneriet för Stina Jacksons roman ”Silvervägen”. Handlingen kretsar kring den fiktiva byn Glimmersträsk, men övriga platser i boken är högst verkliga. ”Silvervägen” startar i Skellefteå, varifrån huvudkaraktären Lelle kör mot norska gränsen under ljusa sommarnätter när han letar efter sin försvunna dotter. Vägen är känd för sin skönhet och väl värd ett besök om du bilar norrut i sommar. Fantastisk utsikt garanteras.

Foto: Nextory
Romanen ”Begynnelse” tar sin början på Guggenheimmuseet i spanska Bilbao.

Bilbao - Begynnelse

Precis som i Dan Browns tidigare romaner spelar den geografiska platsen en stor roll för bokens handling och ”Begynnelse” är inget undantag. Romanen tar sin början på Guggenheimmuseet i spanska Bilbao. Museet, som är byggt på 1990-talet är välkänt för sin arkitektur och är byggt i dekonstruvistisk stil. Utöver Bilbao för Begynnelse läsaren vidare mot den spanska kulturens mecka: Barcelona och den världskända Sagrada Familia.

Foto: Nextory
Sudret är ett semesterparadis med långa kalkvita stränder och ett stort utbud av både bad, sol, restauranger och loppisbutiker.

Sudret, Gotland - Ett mörker mitt ibland oss

Med den fjortonde delen i kriminalserien om kommissarie Anders Knutas sätter Mari Jungstedt fokus på Gotlands södra del, Sudret. Här drev mordoffret Tobias Ström en framgångsrik krog. I verkligheten är Sudret ett semesterparadis med långa kalkvita stränder och ett stort utbud av både bad, sol, restauranger och loppisbutiker. Gotlands sydspets är något lugnare än resten av ön och känd för sina vidsträckta vyer och ostörda natur.

Foto: Nextory
författaren Jenny Colgan har baserat den fiktiva orten Mount Polbearne på den verkliga, sagolika orten St Michaels Mount i Cornwall.

St Michaels Mount - Det lilla bageriet på strandpromenaden

Bokserien om det lilla bageriet på stranden i den fiktiva orten Mount Polbearne har blivit en riktig sommarsuccé senaste åren. Orten i sig är fiktiv, men författaren Jenny Colgan har baserat platsen på den verkliga, sagolika orten St Michaels Mount i Cornwall. St Michaels Mount är en populär brittiskt turistö vars tillfartsväg försvinner varje gång tidvattnet drar in.
Med sitt hänförande utseende är det inte svårt att förstå varför otaliga böcker och filmer har sin handling just här.


Destinationer från de 20 mest populära böckerna på Nextory

 1. Djursholm - ”Störst av allt” - Malin Persson Giolito

 2. Oslo, Rostock & Stockholm - ”Lazarus” - Lars Kepler

 3. Östermalm - ”En bur av guld” - Camilla Läckberg

 4. Bromma - ”Syndabocken” - Sofie Sarenbrant

 5. Norrköping - ”Märkta för livet” - Emelie Schepp

 6. Stockholms innerstad - ”Mannen som sökte sin skugga” - David Lagercrantz

 7. Lund - ”En helt vanlig familj” - Mattias Edvardsson

 8. Åbo & Stockholm - ”Sista rånet: en bok om ett värdetransportrån” - Anders Adali

 9. Christiansø - ”Den hemliga kvinnan” - Anna Ekberg

 10. Riksväg 95 & Skellefteå - ”Silvervägen” - Stina Jackson

 11. Bilbao & Barcelona - ”Begynnelse” - Dan Brown

 12. London & Norfolk - ”Vänförfrågan” - Laura Marshall

 13. Södermalm - ”1793” - Niklas Natt och Dag

 14. Gotland - ”Ett mörker mitt ibland oss” - Mari Jungstedt

 15. Pembroke, London & Mauritius - ”Arvet efter dig” - Jojo Moyes

 16. St Michaels Mount - ”Det lilla bageriet på strandpromenaden” - Jenny Colgan

 17. Lancaster - ”Glöm inte att låsa” - Elizabeth Haynes

 18. Hultsfred - ”Den som dödar” - Samuel Karlsson

 19. Uppsala - ”Himlen är alltid högre” - Jonas Moström

 20. Österlen - ”Besökaren” - Dag Öhrlund

 
Topplistan baseras på Nextorys egen statistik från hundratusentals användare mellan 2015 och 2019. Den består av de mest lästa och lyssnade böckerna från olika författare i fiktiva genrer som utspelar sig på, eller inspirerats av, verkliga platser. Listan består även av de platser böckerna huvudsakligen utspelar sig på.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA