Så påverkas svenska resenärer av brexit

Publicerad:
Uppdaterad:
När Storbritannien lämnar EU kan saker förändras.
Foto: BrasilNut1 / iStockphoto
När Storbritannien lämnar EU kan saker förändras.

Resa | Storbritannien

Storbritannien lämnar EU 31 januari.
Vad betyder det för svenskar som ska resa till landet?
Inte så mycket, än.

Storbritanniens utträde ur EU har länge debatterats och diskuterats, men nu är det dags. 31 januari är datumet då landet lämnar EU. Enligt Storbritanniens officiella turistorganisation Visit Britain kan det dock dröja innan resenärer märker någon skillnad.

– Vi vill försäkra besökare från EU att inresandet till Storbritannien inte kommer att förändras under 2020 och det kommer fortsatt att vara enkelt att ta sig in i landet, säger Visit Britains Europadirektör Robin Johnson i ett pressmeddelande.

Som svensk medborgare har du kunnat resa in i Storbritannien utan visum, kunnat använda det europeiska sjukförsäkringskortet, EHIC, och kunnat surfa på mobilen som hemma. Så kommer det fortsätta under året. Hur det blir 2021 återstår att se.

– Eventuella framtida förändringar beror på förhandlingarna mellan EU och Storbritannien, men information kommer att ges om alla förändringar i förväg för att göra det möjligt för resenärer att planera sina resor, säger Gary Robson, Regional manager vid Visit Britain i Norden.

Att ingenting kommer att förändras under 2020 beror på att Storbritannien och EU har kommit överrens om en övergångsperiod till 2021. Storbritanniens regering har också meddelat att EU-medborgare kommer att kunna åka på korta resor till Storbrittanien utan visum även i framtiden.

Många besökare från Europa

Mer än två tredjedelar av Storbritanniens alla besökare kommer ifrån just Europa, och cirka 830 000 svenskar besöker årligen landet. Därför menar Visit Britain att Europa kommer att fortsätta vara en viktigt marknad för Storbritanniens turistindustri.

– Sverige som marknad är väldigt viktigt för brittisk turism och vårt varma välkomnande till svenska resenärer består. Storbritannien med London i spetsen tillhör svenskarnas absoluta favoritresmål tack vare sin världskända kultur, rika kulturarv och pulserande atmosfär, och vi intygar att svenska besökare kommer att kunna ta del av allt detta även framöver, säger Robin Johnson.

Detta gäller efter brexit 2020

 • Transport
  Flyg, tåg, färjor och bussar kommer att fortsätta gå mellan Storbritannien och EU.

 • Dokumentation
  Visum kommer inte att behövas för EU-resenärer som besöker Storbritannien. Vad som behöver visas vid gränsen kommer inte att ändras förrän 2021. Detta innebär att svenskar fortfarande kan resa på id-kort till minst 2021.

 • Hälso- och sjukförsäkringskort
  Det europeiska sjukförsäkringskortet, EHIC, kommer att fortsätta gälla till 2021.

 • Resa med djur
  Du kommer fortsatt att kunna ta med husdjuret till Storbritannien enligt de nuvarande reglerna. Det gäller att du har ett EU-husdjurspass eller ett husdjurspass som utfärdats i en EU-27-medlemsstat.

 • Köra bil
  Resenärer med körkort som utfärdats utanför Storbritannien kan fortfarande köra i Storbritannien, utan internationellt körkort.

 • Mobiltelefoni
  Samma pris kommer att gälla för samtal, textmeddelanden och mobildata i Storbritannien som i EU under 2020. Detta om du har ett sim-kort som utfärdats av ett mobilnätverk från ett EU- eller EES-land.

PODD Brexit – är det exit nu?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om brexit. Blir det verkligen exit ur EU för britterna nu? Vad betyder det för landet, för EU och hur påverkar det oss i Sverige? Gäst är Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker på Svenska Dagbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA