Anatoles dröm blev sann – blev pilot för en dag

Publicerad:
Uppdaterad:
Anatole, 8 år, har en svårartad hjärntumör. Min stora dag uppfyllde hans dröm om att sitt med i cockpit i ett flygplan. Piloterna Mats Trense och Torgny Brännstam i cockpit.
Foto: Fabrice Donguy/Jim Hofverberg
Anatole, 8 år, har en svårartad hjärntumör. Min stora dag uppfyllde hans dröm om att sitt med i cockpit i ett flygplan. Piloterna Mats Trense och Torgny Brännstam i cockpit.

Resa | Flyg

Anatole Donguy, 8 år, drömmer om att resa och se världen.
Men en farlig hjärntumör har satt hans och familjens liv på paus.
Men det hindrar honom inte från att förverkliga sina drömmar – nu har åttaåringen fått sitta med i cockpit i ett plan från Stockholm till Göteborg.

Att vara åtta år och kämpa mot en hjärntumör är ingen lek. Men Anatole är vid gott mod trots tuffa behandlingar.

– Han är alltid positiv och accepterar alla typer av behandlingar. Han skrattar och leker så mycket han kan, berättar Anatoles pappa Fabrice Donguy.

Anatoles hjärntumör, diffuse midline glioma, upptäcktes förra året och är av ett slag där prognosen ser ganska dålig ut. Han sitter i rullstol eftersom vänstra sidan av kroppen har blivit förlamad. Men Anatole och hans familj, som förutom pappa Fabrice består av mamma Anne och systern Lucie, 13 år, har hoppet uppe. Det finns en ny och effektiv behandling i USA, och tack vare en insamling som gör att familjen har råd att resa dit, kommer Anatole att få behandlingen som ännu inte finns i Sverige.

Fick sitta i cockpit

Att få ratta ett plan mellan Stockholm och Göteborg var en dröm som gick i uppfyllelse för Anatole. Det var organisationen Min stora dag, som uppfyller svårt sjuka barns drömmar, som arrangerade Anatoles dag i luften tillsammans med flygbolaget BRA.

– Anatole hade önskat att få sitta i cockpit tillsammans med kaptenerna och det ville vi såklart uppfylla på en flygning mellan Bromma och Göteborg, berättar Jim Hofverberg, kommunikationschef på BRA.

Han fick sitta på det tredje, extrasätet i cockpit.

– Anatole var den enda som fick sitta i cockpit med piloterna, men de lät dörren in till cockpit stå öppen, de hade fått lov till det. Så vi andra i familjen kunde kika in och se hur de hade det, berättar Fabrice.

Anatole fick se exakt hur piloterna styrde planet vid start och landning och tiden där emellan.

– Han var väldigt glad och stolt efteråt. Han fick bära en pilotmössa och hade verkligen roligt.

I själva verket var det inte bara en dag med uppfyllda drömmar utan två. Min stora dag hade ordnat så att Anatole och hans familj även fick testa att åka helikopter och att flyga vindtunnel. I en vindtunnel svävar man på en stark luftstråle i ett stort glasrör. Den simulerar fartvinden precis som under ett fallskärmshopp i fritt fall.

Aktiv åttaåring

Anatole är i vanliga fall en väldigt aktiv åttaåring. Han spelar rugby och är med i scouterna i Älvsjö i Stockholm där familjen bor. Han drömmer om att en dag bli ”ingenjör-tekniker-forskare-upptäckare”.

– Han är en fantastiskt fin pojke som är ett fan av Star Wars och som gillar att leka med Lego, säger Fabrice.

Den 12 mars reser Anatole till Houston i USA för att genomgå den nya behandlingen.

– Vi längtar efter att få resa, Anatole behöver hjälp så snart det bara går, säger Fabrice.

1 av 5
Anatole är åtta år och har drabbats av en tumör i hjärnan.

Min stora dag

Min stora dag är en välgörenhetsorganisation som uppfyller svårt sjuka barns drömmar. De vill skapa viktiga pauser för barn och unga med allvarliga diagnoser. Varje år får nära 5 000 barn som kämpar vara med om en Stor Dag som ger extra kraft och glädje i en tuff vardag.

Diffuse midline glioma

Hjärnstamscancer är aggressiv och drabbar främst barn. I många fall är det omöjligt att operera bort tumören. Den sjuke kan få besvär med ögonen, bli förlamad på ena sida av ansiktet eller kroppen, få problem med balansen och få huvudvärk och bli illamående.

Källa: braintumorcenter.ucsf.edu

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA