Tusentals insjuknar under höstresan

Så gör du om du blir sjuk på semestern

Publicerad 2019-10-22

Tusentals svenskar kontaktar SOS International varje höst.

Snart är det höstlov, en tid då många svenskar flyr till varmare breddgrader. Men resan kan snabbt bli mindre rolig om en skada eller sjukdom uppstår, vilket drabbar tusentals svenskar varje år.

När kyla och rusk tar över i Sverige under hösten är det många som väljer att åka på semester utomlands. Det kan dessutom vara lite lugnare på många semesterorter där högsäsongen är över. Men det är inte riktigt lika lugnt för alla svenskar, då tusentals skadar sig på semestern varje år. Enligt statistik från SOS International, som hjälper nordiska resenärer som drabbas av olyckor på resan, rör det sig om 2 500 svenskar per år som skadar sig eller blir sjuka på semestern i oktober de senaste åren. Hittills i oktober i år har 1 400 olycks- eller sjukdomsfall rapporterats in till SOS International. Framför allt är det barn och äldre som blir sjuka eller skadar sig på semestern.

Resor med barn kräver extra planering för att resan ska bli säker, menar Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på If.

– Den bör vara anpassad efter barnets behov och ålder. Lång flygresa, ny miljö, stora klimatskillnader och andra rutiner än i vardagen kan vara påfrestande, särskilt för de allra minsta. Äldre resenärer med kroniska sjukdomar underskattar ibland hälsoriskerna med att åka till avlägsna platser med helt annorlunda klimat, säger hon i ett pressmeddelande.

Flest blir sjuka i Spanien

Av de skadeärenden som SOS International får in i oktober månad så kommer flest från Spanien, USA och Turkiet. Detta kan dock bero på att platserna är populära bland svenska turister under hösten. Av alla inrapporterade fall handlar flest om sjukdomar, cirka 65 procent. Majoriteten av dessa rör så kallad turistmage, maginfektioner. Även lunginflammation och ryggsmärta är förekommande.

Det sker färre olyckor än sjukdomsfall utomlands.

Viktigt med försäkring

Det bästa sättet att förebygga sjukdomar eller olyckor utomlands är att läsa på om resmålet. Behövs vaccinationer? Är det någonting du ska undvika att äta? Om sjukdomen eller olyckan trots allt sker så är det viktigt att ha rätt försäkring. Inom EU är det bra att ha EU-kortet, som gör att du får vård på samma villkor som invånarna i landet. Det är också viktigt att ha en hemförsäkring där reseskydd ingår.

– Hemförsäkringen är den viktigaste försäkringen man kan ha – den ger ett bra grundskydd för resan där bland annat sjukvård utomlands och hemresa ingår. Ska man vara borta längre än 45 dagar måste man komma ihåg att skaffa en tilläggsförsäkring innan avresan, säger Josefin Hamilton i ett pressmeddelande.

Utan reseförsäkring kan det bli väldigt dyrt. Ett ambulansflyg hem från Thailand kostar över en miljon kronor medan att ligga på sjukhus i USA kan gå på över 250 000 kronor – per dygn, enligt If och SOS International.

Så gör du om du blir sjuk utomlands

If har samlat några tips för den som råkar ut för ett olycksfall eller sjukdom utomlands.

  • Ring ditt försäkringsbolag eller SOS International om du eller någon i din familj blivit så sjuk eller skadad på resan att det behövs läkarvård. Personalen hos SOS kommer att hjälpa dig med alla kontakter med läkare och annan sjukvårdspersonal.
  • Spara intyg, kvitton och annan dokumentation om din vård.
  • Hemförsäkringen innehåller ett reseskydd som ofta varar i upp till 45 dagar. Se till att ha koll på hur din försäkring fungerar. Vissa länder kräver ett särskilt intyg som visar att du har en reseförsäkring. Kolla upp vad som gäller i landet du reser till.

Länderna där svenskar blir sjuka eller skadar sig

Här är de fem vanligaste länderna där svenskar blir sjuka eller skadar sig i oktober.

  1. Spanien
  2. USA
  3. Turkiet
  4. Grekland
  5. Cypern

Källa: SOS International