Krav på smink och högklackat på Norwegian

Publicerad:
Uppdaterad:

Norwegian

Krav på smink och högklackat är vardag för de anställda på flygbolaget Norwegian.

Nu har företaget infört ännu hårdare regler kring frisyrer och ögonfransar.

– Medan resten av samhället går framåt har Norwegian fastnat i ett ”Mad men”-universum, säger SV:s kvinnopolitiska företrädare Ingrid Hødnebø till VG.

Det är norska VG som tagit del av det 22 sidor långa dokumentet från den 1 april i år.

De nya bestämmelserna innehåller en rad strikta krav och föreskrifter på hur personalen ombord ska se ut och vilka regler som gäller kring utseende.

Bland annat måste de kvinnliga anställda ha smink och skor med klack på minst två centimeter, medan männen däremot inte får lov att använda smink alls, så länge det inte är för att täcka exempelvis acne eller blåmärken.

1 av 3 | Foto: NORWEGIAN
Godkända naglar. Sedan första april har Norwegian infört hårdare krav på de anställdas klädsel och makeup, framförallt för kvinnorna.

Vill kvinnor bära lågskor krävs ett läkarintyg som behöver uppdateras varje halvår, och som de ska ta med sig på varje flygtur.

När det kommer till smink bär kvinnorna en grundmakeup, följt av en lättare ögonmakeup som företaget beskriver som ”naturlig”. Det vill säga, kvinnorna tillåts att använda lösögonfrasar men bara om det ser naturligt ut.

Män får ej ha örhänge

Män får däremot nej på lösögonfransar. De får inte heller ha långa naglar, nagellack, örhängen och hårlängden får max nå till skjortkragen.

Även kring hår och naglar är reglerna strikta. Frisyrer som tuppkam och så kallad undercut är strikt förbjudna.

– Min omedelbara reaktion var att det nästan är komiskt att detta är en problemformulering år 2019. Medan resten av samhället går framåt så har Norwegian fastnat i ett ”Mad men” universum från 50–60-talet, säger Ingrid Hødnebø, kvinnopolitisk företrädare för Sosialistisk Venstreparti, till VG.

Hon påpekar att det finns skydd mot diskriminering för arbetstagare inom flygindustrin och att kravet på att bära högklackat är direkt diskriminering.

– Makeup har ingenting har att göra med arbetstagarnas yrkesutövning eller professionalism, säger Ingrid Hødnebø till VG.

Ska inte anses provocerande

Flygbolaget själva försvarar dock beslutet.

– Norwegians flygande besättning måste följa bolagets uniformsregler. Uniformen är neutral och diskret och det stämmer att olika krav ställs på män och kvinnor när det gäller smink och hår till exempel. Det är ganska vanligt även med andra flygbolag, uppger Astrid Mannion-Gibson, kommunikationsansvarig på flygbolaget till VG.

Enligt henne har kraven inte varit några problem internt utan de anställda anser att Norwegians regelverk är rimligt, till skillnad från många andra internationella flygbolag.

– Vi är ett globalt flygbolag som transporterar passagerare från hela världen med olika kulturer och religioner ombord och då är det viktigt att våra flygande kollegor uppträder på ett sätt som inte kan anses stötande eller provocerande, avslutar Astrid Mannion-Gibson.

SAS: Kräver också högklackat

VG har varit i kontakt med flygbolaget SAS som har betydligt lösare regler.

– Vi kräver inte att du måste vara sminkad, men om du är det så ska valet av makeup och öronhänge vara diskreta, säger Knut Morten Johansen, informationschef på SAS.

Även män tillåts att använda en ”lättare makeup”.

Morten Johansen säger vidare att SAS-uniformen ska återspegla den skandinaviska stilen och att medarbetarna ska vara ”i harmoni” med uniformen.

Däremot måste den kvinnliga personalen bära höga klackar – mellan två och sju centimeter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA