Massturism hotar världsarvet Machu Picchu

Nu införs nya strikta regler för turister i inkastaden

Publicerad:
Uppdaterad:
Machu Picchu inför hårdare regler för turister.
Foto: Getty
Machu Picchu inför hårdare regler för turister.

Resa | Peru

Inkastaden Machu Picchu i Peru är en av världens mest kända sevärdheter.
Men de många turisterna hotar att förstöra den gamla bergsstaden och nu införs hårdare inträdesregler för att se världsarvet.

Perus populäraste sevärdhet är den gamla inkastaden Machu Picchu. Bergsstaden lockar över 1,5 miljon besökare varje år och är upptagen på Unescos världsarvslista.

Även om guider och andra näringsidkare lever på turisterna så innebär de många besökarna även ett hot mot inkastaden. Sopor och arroganta turister som klättrar i ruinerna eller trampar runt på områden där de inte får vistas har lett till att myndigheterna tvingats ta till hårdare regler.

Fler tider att välja mellan

Från och med den 1 januari i år måste besökare välja ett tidsskift då de vill besöka staden, rapporterar Peru Telegraph. Turisterna kan välja mellan:

  • Tidig morgon (06.00–09.00)

  • Morgon (09.00–12.00)

  • Eftermiddag (12.00–15.00)

Entrén öppnar varje hel timme. Det innebär att besökarna måste anlända senast en timme innan tidsskiftet går ut för att inte riskera att nekas inträde. Dessutom måste området vara utrymt och tomt på besökare innan klockan halv sex på kvällen.

Eftersom många vill se staden tidigt på morgonen lockas besökare med fritt inträde till museet och Raqchi om de väljer att komma senare på dagen.

Ökat antal besökare

Systemet med inträdesbiljetter infördes redan 2017, efter att Unesco hotat med att föra in Machu Picchu på sin lista över hotade världsarv. Det visade sig att besöksantalet hade ökat med det dubbla per dag, från 2500 till 5000 på sommaren. Besökarna har sedan dess fått finna sig i att men måste besöka området med en officiell guide och röra sig på utstakade stigar, dessutom välja mellan att besöka platsen antingen förmiddagen eller eftermiddagen.

De nya striktare reglerna innebär fler tidsskift och man bör boka ett par månader i förväg för att vara säker på att få plats. En köpt biljett och vald tidpunkt kan inte ångras eller ändras. En vuxen betalar ca 620 kr för ett besök.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA