Turistresor till rymden kan bli verklighet 2019

Publicerad:
Uppdaterad:

Rymdresor

Lyxhotell i rymden, raketresor runt jorden och turister på Internationella rymdstationen – allt fler företag tävlar om framtidens rymdturism.
Den första rymdresan kan bli verklighet redan nästa år.

Det är främst två företag som ligger i framkant när det gäller turistresor i rymden: Virgin Galactic, grundat av brittiske affärsmannen Richard Branson, och Blue Origin, grundat av Amazons Jeff Bezos. De två företagen tävlar om vem som först kan erbjuda rymdresor för turister och de använder två helt olika teknologier. Men en sak har de gemensamt, de kommer inte kunna forsla människor runt jorden. Istället handlar det om några få minuters viktlöshet för passagerarna innan planet återvänder till jorden, rapporterar Yahoo.com.

Kan se jordens rundning

Målet är att passera gränsen mellan atmosfären och yttre rymden, den så kallade Karmanlinjen som ligger 100 kilometer ovanför havsytan. På den höjden uppfattas himlen som svart och man kan tydlig se jordens rundning.

Virgin Galactic och Blue Origin tävlar om vem som först kan ta med turister på en rymdresa.
Foto: Blue Origin/TT
Virgin Galactic och Blue Origin tävlar om vem som först kan ta med turister på en rymdresa.

Virgin Galactics farkost, SpaceShipTwo VSS Unity, liknar en privatjet och kommer att ha plats för sex passagerare och två piloter. Den skjuts upp till 15 000 meters höjd med hjälp av bärraketer. När de släpper tänder SpaceShipTwo VSS Unity sina egna raketer och fortsätter en bit ut i rymden innan den vänder tillbaka till jorden och landar i New Mexicos öken. Hela färden tar mellan 90 minuter och två timmar.

I maj genomfördes en testflygning i Mojaveöken.

– Det var fantastiskt att se vårt vackra rymdskepp i luften och dela upplevelsen med det talangfulla teamet som tar med oss upp i rymden, steg för steg, sa Richard Branson efteråt.

Det står för närvarande 650 personer i kö för en biljett enligt Virgin.

Minuters viktlöshet

Blue Origins teknologi liknar mer de som används av traditionella rymdfarkoster. Sex passagerare sitter i en kapsel som är placerad på toppen av en lång raket. Efter start faller raketen bort och farkosten fortsätter sin färd upp i rymden. Efter några minuters viklöshet vänder den tillbaka till jorden och landar med hjälp av tre stora fallskärmar och bromsraketer.

Enligt Blue Origin kommer de första uppskjutningarna med astronauter att göras i slutet av året och biljetter till turister börjar säljas 2019.

– Vi har inte satt något pris för biljetterna och har inte haft någon seriös diskussion i ämnet inom företaget. Vi har ett schema för flygtester och det råder alltid vissa osäkerheter kring sådana. Att förutsäga ett datum för start handlar enbart om att gissa, säger en talesperson för företaget till Yahoo.com.

Fler jobbar med rymdturism

Men det är inte bara Virgin Galactic och Blue Origin som planerar att ta turister ut i rymden. SpaceX och Boeing utvecklar egna kapslar för att forsla NASA-astronauter till Internationella rymdstationen (ISS) och det sägs att det finns en plan att ta med turister i dessa farkoster i framtiden. Även ryska företag jobbar mot samma mål.

Foto: Orion Span
Aurora Station är världens första lyxhotell i rymden.

Mest spektakulärt är kanske företaget Orion Spans planer på att öppna ett lyxhotell i rymden inom några år – Aurora Station. Hotellet kommer att ligga 30 mil upp i luften och skicka resenärer i en bana runt jorden. De kommer få uppleva 16 soluppgångar på ett dygn och tillbringa tolv dagar i rymden. Det får plats sex besökare per resa samt två besättningsmän. Sover gör man i en privat svit för två med fönster ut mot kosmos. Prislappen för den dryga veckan i rymden ligger på 79, 6 miljoner kronor. Då ingår även tre månaders träning för vistelsen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA