Ut i naturen: Det här ska du tänka på

Vandringsexpertens bästa tips i vildmarken

Uppdaterad 2021-06-29 | Publicerad 2021-05-13

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Svenskarnas intresse för vandring har ökat enormt under pandemin. Alla vill ut i naturen, upptäcka nya platser och njuta av det fria.

Men vad ska man tänka på innan man ger sig ut? Hur ska man packa för olika utflykter och vilka misstag gör man ofta som nybörjare?

Experten ger sina bästa tips kring packning, matlagning och sunt förnuft.

Linda Åkerberg var en vanlig tjej från Karlstad som en dag snubblade över filmen ”Wild”. Den handlar om en kvinnas vandringsäventyr genom USA och plötsligt väcktes nya drömmar hos Linda. Från att aldrig ha tagit ett steg på en vandringsled eller någonsin intresserat sig för skog och natur, blev vandringen hennes stora kall. Hon bestämde sig för att satsa helhjärtat på sin nya livsstil och se hur långt hon kunde gå.

Idag driver hon bloggen Wilderness Stories och att kalla henne professionell äventyrare är nästan en underdrift. På sin imponerande meritlista kan hon stoltsera med att ha bestigit toppar på 6 000 meter, vandrat i Himalaya och fullföljt den 428 mil långa vandringsleden Pacific Crest Trail i USA. Hon har upptäckt hela Sverige och tagit sig för egen maskin genom alla 25 landskap, från Smygehuk i Skåne upp till Treriksröset i nordligaste Lappland. En resa som år 2019 gav henne utmärkelsen Årets Äventyrare och som finns att läsa om i hennes nya bok ”Expedition Sverige.”

Men precis som för alla andra experter började hon i liten skala. Små utflykter i närområdet fick intresset att växa och nu vill hon inspirera andra.

– Mitt intresse för vandring kom nästan som en blixt från klar himmel, men jag kände direkt att det var det här jag ville göra. Jag ville testa allt, utmana mig själv och samtidigt använda min blogg för att dela min kunskap och få andra att börja vandra. Det är naturligtvis omöjligt att lära ut precis allt, det finns mycket man måste upptäcka själv längs vägen, som till exempel vilka snacks som ger just dig lite extra energi under en tuff vandring. Men med några viktiga råd kan man komma riktigt långt och upptäcka otroligt mycket, berättar Linda.

Linda Åkerberg har blivit utnämnd till Årets Äventyrare.

Börja enkelt och prova dig fram

Ett vanligt misstag som många ovana vandrare gör, är att gå ut för hårt i början.

– Jag brukar säga att du ska börja där du är och jobba med det du har. Att åka på en veckas fjällvandring med barnen utan att ha testat något mindre först, är ingen bra idé. Så gör en utflykt i närområdet eller gå ut i skogen där ni bor, där ni känner er trygga och bekväma och hittar utan problem. Hur länge orkar ni gå? Har ni rätt kläder, är tältet okej eller behöver ni nya skor? När du har provat dig fram blir det mycket enklare att planera en längre och mer utförlig vandringstur. Du kan ta dig till många vandringsleder utan bil, det finns både korta och långa alternativ som du når genom att åka kommunalt. Så dra iväg till ett passande ställe och testa hur det känns.

För just sköna skor kan vara avgörande för en bra upplevelse. Fötterna tar mest stryk när du vandrar, så kom ihåg att gå in dina nya vandringskängor innan du ger dig ut.

– Om du inte går in dina vandringskängor är risken att du inte kommer ta dig långt på leden. Så använd dem så mycket du kan, både hemma och ute i terräng i närheten. En gång gick jag i mina kängor till och från jobbet varje dag i flera veckor för att gå in dem ordentligt. Om skorna sitter bra kan du gå bekvämt i flera timmar och minskar risken för jobbiga skavsår.

Läs mer och köp dina nya vandringskängor hos Outdoorexperten här.

Så ska du tänka med packning

Att packa inför vandringen är inte alltid det lättaste. Vädret kan snabbt slå om och det gäller att vara redo för allt, utan att packa för tungt eller för onödigt. Men övning ger färdighet och ju mer du vandrar, desto snabbare kommer du inse vad du behöver, menar Linda. Det är också viktigt att du har en bra ryggsäck.

– Oavsett om du ska ut över dagen, en helg eller kanske en hel vecka, så behöver du kunna bära med dig allt utan att det påverkar aktiviteten negativt. En bra ryggsäck ska sitta skönt över axlarna, ha ett bra bärsystem, vara lätt och rymma tillräckligt mycket. Kom ihåg att det är med höfterna och inte med axlarna som du bär den största vikten. Packningen skiljer sig dessutom väldigt mycket beroende på var du ska och hur länge du ska vara borta.

Packa lätt när du ska ut på vandring.

Vill du veta mer om ryggsäckar?

Här hittar du Lindas bästa råd kring vad du ska tänka på när du väljer modell, samt tips på bra ryggsäckar inför vandringen.

Dagsutflykt: Det här ska du packa

Ska du ut i skogen en solig förmiddag? Gå på dagstur med några kompisar? Eller upptäcka vandringslederna i närområdet? Här är Lindas tre bästa packningstips:

– Skavsårstejp. Låt inte skoskav förstöra dagen. Satsa på en bra tejp som sitter kvar när fötterna blir varma under tjocka strumpor.

– En laddad mobiltelefon och powerbank. Oavsett var du befinner dig är det bra att kunna ringa efter hjälp eller hålla koll på kartan och med en powerbank slipper du riskera att plötsligt vara utan ström. När det blir kallt dör dessutom batterier fortare.

– Ett varmt plagg och kanske även en regnjacka. Ingen gillar att vara blöt.

Helgutflykt: Det här ska du packa

Har du fått mersmak för vandring och vill spendera en helg i naturen? Övernatta i skogen med din partner? Linda tipsar om ytterligare tre viktiga saker att tänka på:

– Allt för att övernatta, det vill säga sovsäck, liggunderlag och tält. Om ni ska övernatta i stuga eller vandrarhem så kan du behöva tänka på reselakan.

– Grejer för matlagning. Ett gaskök är smidigt att ta med sig och du kan enkelt reglera lågan medan du lagar mat. Det är inte heller lika vindkänsligt som friluftskök med öppen låga. Om du bara ska vara ute en natt eller två kan du ha med dig färska matvaror, men för längre turer är det bättre med matvaror som är lätta att bära. Frystorkad mat är ett bra alternativ. Men kom ihåg att du behöver äta för att hålla energin uppe, så ta med mat och snacks som du gillar och därmed vill äta.

– Vatten, extra vattenflaskor och vattenreningssystem. Speciellt om du vandrar i södra Sverige där du behöver rena vattnet för att dricka det. Ett smidigt tips är flaskor där vattnet renas direkt genom ett filter. Att koka vattnet är dock säkrast.

Vill du veta mer om matlagning utomhus?

Här finns bästa tipsen på utekök och allt annat du behöver för att laga mat i naturen.

Veckoutflykt: Det här ska du packa

Äntligen semester och dags för vandring! Nu har du provat fram, testat dina kunskaper och känner dig redo för en längre resa. Linda tipsar om packning:

– Någon form av nödsändare. Ibland vandrar man i områden där mobiltäckningen är dålig och det är viktigt att alltid kunna kalla på hjälp vid behov.

– Mer mat. Om du gjort en helgtur så vet du kanske hur mycket mat som går åt för några dagar, tänk då på att en vecka kräver mycket mer påfyllnad av energi. Om du använder ett gaskök behöver du kanske även ta med extra gasbehållare, beroende på hur många ni är och hur ofta ni ska laga mat.

– Extra ombyte. Du kan vandra i samma strumpor i några dagar, men på en längre tur är det bra med ombyte. Det är också skönt att byta om när man kommer fram till sovplatsen efter en hel dags vandring.

Viktigt att fylla på med energi under vandringen.

Vill du veta mer om övernattning utomhus?

Här hittar du allt du behöver veta om tält och här finns en guide för dig som letar sovsäckar och liggunderlag.

Respektera naturen

En annan viktig förberedelse innan du ger dig ut i vildmarken är att läsa in sig på allemansrätten och vad den faktiskt innebär .

– Kort förklarat ger den oss tillstånd att vistas fritt i naturen och tälta en natt så länge vi inte stör eller förstör för personer, djur och egendom. Inte skräpa ner och härja runt i skyddsområden och andra platser där vi inte bör vara. Allemansrätten gäller inte i naturreservat och nationalparker och om man har tänkt tälta där är det viktigt att man har kollat upp var och om det är okej. Samma med eldning, det får man till exempel inte göra direkt på klipphällar utan ska helst bara ske i ordningsställda eldstäder. Allt sådant är viktigt att veta innan man ger sig ut, säger Linda.

Första hjälpen under vandring

Under en vandring kan du ibland befinna dig långt ifrån närmsta sjukvård och olyckor kan hända även om du är en erfaren vandrare. Utsätt dig inte för onödiga risker och kom ihåg att alltid tänka på säkerheten. Se heller inte fjällräddningen som en taxiverksamhet, utan för vad det är: en typ av ambulans. Du ska inte ringa dem för att tidsschemat brister eller för att du känner dig lite krasslig. Vandrar du i fjällen ska du kunna reda sig själv, menar Linda.

– Jag brukar sätta ihop ett eget första hjälpen-kit med skavsårstejp och en elastisk linda, så att jag snabbt kan ta hand om en stukad fot. Fler bra tips är några värktabletter, en nål för att sticka hål på blåsor, sterila kompresser och en spegel, gärna i plast, om du kanske skulle få något i ögat. En kniv kan också vara bra att ha om du ska gå utanför lederna, fiska eller behöver ett allround-verktyg som kan hjälpa dig i naturen, avslutar hon.

Lindas tre sista tips

  1. – Glöm inte kartan. Även om telefonerna har GPS brukar jag alltid ha med mig en riktig karta som komplement när jag vandrar. Det är extra bra för nybörjare, för att läsa in sig på området, för att lära känna naturen, förstå avstånd och lära sig olika markeringar. Det är extra viktigt om du vandrar där du inte har någon mobiltäckning. Lantmäteriet har en app som heter Min Karta, där du kan ladda ner och skriva ut olika kartor. Kom också ihåg att alltid meddela någon var du ska och när du förväntas vara tillbaka, innan du ger dig av hemifrån.
  2. – Ha alltid en backup-plan. Vad kan hända när du är ute på din vandring? Vad gör du om tältpinnen går av, om du skadar dig, eller något annat går snett? Tänk igenom din rutt och förbered dig för olika scenarion, med lagningskit eller andra tillbehör.
  3. – Satsa på stavar. Jag har alltid stavar när jag vandrar, dels för att det är en otrolig avlastning för kroppen, men också för att de minskar risken för att ramla. Dessutom kan du använda stavar för att spjälka upp ett ben om olyckan är framme eller skrämma bort vilda djur. Stavar är med andra ord väldigt praktiska verktyg.

Vill du följa Linda och hennes äventyr?

Kolla in wildernessstories på Instagram!