Tänk på det här innan du bokar resan

Publicerad:
Uppdaterad:
Flygbolagens och resebyråernas kampanjpriser duggar tätt.
Foto: Thinkstock
Flygbolagens och resebyråernas kampanjpriser duggar tätt.

Flygbolag | Resa

Kampanjer med läckra resmål sköljer över oss.
Flygbolag och resebyråer är på offensiven med erbjudanden.
Januari är månaden då vi bokar flest resor.
Men, se upp – låt dig inte luras.

Flygbolagens och resebyråernas kampanjpriser duggar tätt. I kombination med att januari är årets mest bokningsfrekventa månad innebär det att många just nu planerar utlandsresan. Men det kan löna sig att tänka efter – före. Här är sju punkter värda att beakta innan du bokar.

Värt att tänka på

• Många rabatterade erbjudanden omfattar inte speciellt många biljetter så boka snabbt.

– Billigaste biljetterna bokstavligt flyger iväg. Förra året tog solresorna snabbt slut så boka snarast, säger Lina Eklund PR-ansvarig på Resia.

• Notera att många av kampanjerna sträcker sig över en lång reseperiod.

– Du kan boka resa till februari- och påsklov, sommarsemestern eller till och med höstlovet i november, föreslår Lina Eklund.

Research lönar sig

• Spara tusenlappar genom gedigen research. Jämför avresedagar, avreseorter och olika resmål.

– Det lönar sig att jämföra. För den prismedvetna kan Montenegro, på väg att bli ett nytt Kroatien vara ett tips. Även Egypten som visar tecken på att komma tillbaka som starkt turistland, har bra prisbild, säger säger Katarina Daniels PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

– Passa på att boka till USA nu när flygpriset dit är lägre än någonsin, tipsar Lina Eklund, på Resia.

• Tänk på att olika arrangörer är olika starka på olika destinationer. Vilket gör researchen ytterligare värdefull innan du bokar.

Vad är målet?

• Fundera på vad du faktiskt vill ha ut av resan eller semestern. Ringa in resmål som passar specifika önskemål. Lockas inte enbart av kampanjpriserna.

– Är det solstol vid pool eller strand som lockar? Eller aktiviteter inom rimligt avstånd? Intresserad av god mat eller lokal kultur? Det är lätt att falla för kampanjer. Men dina preferenser förändras ju inte för att du är på semester, påpekar Katarina Daniels.

• Var flexibel och boka ett eget paket. För det är just nu stor bredd bland destinationerna. Det går att göra spännande kombinationer.

Glöm inte hotellet

• Boka boendet – när du inte bokar charterpaket. Många gånger är fokus på flygbiljetten och man väntar med hotellalternativ. Det lönar sig ofta att boka allting samtidigt. Både flyg- och hotellpriser har de senaste åren tenderat att stiga ju närmare avresedatum du kommer. I takt med att utbudet minskar drastiskt stiger priset.

– Dessutom skyddas du av paketreselagen om du bokar flyg och boende med samma arrangör och riskerar inte att bli utan resa vid eventuella askmoln eller liknande, menar Lina Eklund.

Många erbjudanden till USA och Europa levereras i dagarna av SAS och Norwegian. Asien och Australien är exempel på lockbeten från Turkish Airlines, Finnair, Japan Airlines, Qantas och Singapore Airlines.

Får vi ett spännande tips?

– Maldiverna efter mars–april när hotellpriserna går ner i slutet av säsongen. Där finns bra erbjudanden och man kan sätta hop sitt eget paket på till exempel 10 dagar, säger Lina Eklund.

Mest bokade länder, 2018

1. Spanien (1)

2. Grekland (4)

3. USA (3)

4. Thailand (2)

5. Cypern (5)

6. Italien (6)

7. Sydafrika (ny)

8. Vietnam (ny)

9. Mexiko (9)

10. Kap Verde (ny)

Siffran inom parentes är fjolårets placering

Källa: Resia.

Mest bokade länder, 2017

1. Gran Canaria (1)

2. Mallorca (3)

3. Phuket (4)

4. Rhodos (ny)

5. Cypern (6)

6. Kreta (5)

7. Teneriffa (2)

8. Krabi (4)

9. Cancun (9)

10. Kap Verde (10)

Siffran inom parentes är fjolårets placering

Källa: Resia.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA