Piratkopior på semestern kan ge dryga böter

Uppdaterad 2018-06-26 | Publicerad 2017-07-18

Lockas du av billiga fynd utomlands bör du se upp.

Konsument Europa varnar nu för piratkopior.

– Hittar de dig med ett piratkopierat skärp eller ett par glasögon kan du få böter då innehavet av piratkopior är straffbart i vissa länder, säger Jolanda Girzl, chef på Konsument Europa.

Konsument Europa varnar för billiga piratkopior utomlands som kan ge dig tusentals kronor i böter.

Fejkade handväskor, skärp och till och med solglasögon. De här varorna kan bli betydligt dyrare än vad du trott från början.

Upp till 10 000 euro, motsvarande ungefär 100 000 kronor, så mycket kan du tvingas betala i böter om du har har en piratkopierad vara på dig i Frankrike eller Italien.

Fick böta för handväska

Det var också det som hände en svensk kvinna för ett tag sedan. Hon hade köpt en handväska som var en piratkopia på en utlandsresa i Italien.

För den fick hon betala 10 000 euro i böter, enligt Konsument Europa.

– Kommentaren från henne var att ”det hade varit billigare om jag hade köpt en äkta vara”, säger Jolanda Girzl, chef på Konsument Europa, som är en del av Konsumentverket.

Reglerna och lagarna kring piratkopiering ser olika ut i länderna inom EU.

Gör kontroller på marknader

I Sverige får du inte böter om du enbart äger en piratkopierad produkt.

Men i vissa länder är alltså reglerna stenhårda. I Italien är civilklädda poliser ute på marknader och stränder ibland och kontrollerar försäljningen som sker där.

– Frankrike och Italien har de strängaste reglerna, men i Frankrike känner vi inte till att man har råkat ut för ett sådant ärende. De har stränga regler för att skydda sin modeindustri, säger Jolanda Girzl.

Hon berättar om ett annat fall i Italien, där en skolklass från Sverige drabbades.

Elever hade köpt piratkopierade solglasögon och skärp och fick betala 3 000 euro i böter.

Osäkra produkter kan skada

En kvinna som hade varit nere i Thailand och köpt flera jackor stoppades när hon mellanlandade i Nederländerna.

Här får du nämligen bara föra in tre piratkopior för eget bruk efter en utlandsvistelse. Därför beslagtogs jackorna och förstördes.

Förutom risken att behöva betala flera tusen i böter menar Jolanda Girzl att det också är viktigt att tänka på hur osäkra varorna faktiskt kan vara.

– Jag tycker att du ska vara uppmärksam på produktsäkerheten. Du riskerar att få en farlig vara när det gäller leksaker och kemikalier när det gäller smink, som du kan få utslag av. Det är liv och hälsa som det handlar om. Det kan i vissa fall vara förenat med livsfara att handla piratkopior.

”Stödjer brottslig verksamhet”

Att titta noga på detaljerna på varan och fundera över vilka ställen du handlar på när du är utomlands är något som hon rekommenderar.

Dessutom kan det vara bra att tänka ett extra varv kring varifrån produkterna kommer.

– Jag tycker att du ska tänka på vem som producerar de här varorna. Många gånger är det barnarbete. Den här industrin har blivit väldigt stor. Det är ofta organiserad brottslighet som ligger bakom. Det är en moralisk fråga som du kan tänka på med tanke på att det stödjer brottslig verksamhet.

Följ ämnen i artikeln