Alla SAS-piloter i Skandinavien går ut i strejk

673 flighter inställda – tiotusentals resenärer drabbas

Publicerad:
Uppdaterad:

Pilotstrejken på SAS 2019

Vid midnatt kom beskedet att SAS-piloterna nekat medlarnas bud.

Både svenska, danska och norska piloter har nu gått ut i strejk.

673 flighter ställdes in på fredagen vilket påverkar tiotusentals resenärer.

Även lördagens flighter har ställts in.

Det var vid midnatt, natten mot fredag, som förhandlingarna mellan facken och arbetsgivaren bröt samman.

Inledningsvis meddelade Svensk pilotförening att deras medlemmar gått ut i strejk men under de tidiga morgontimmarna, efter övertidsförhandlingar, anslöt även de norska samt danska piloterna.

– Vår bedömning är att parterna står alldeles för långt ifrån varandra. Saker och ting måste förändras för att fortsatta förhandlingar ska vara meningsfulla, sa Jan Sjölin, medlarna från Medlingsinstitutet, till Aftonbladet tidigt på morgonen.

Totalt rör det sig om 1409 piloter: 372 danska, 545 norska och 492 svenska som nu strejkar.

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Vid midnatt bröt strejken ut efter att SAS-piloterna nekat medlarnas bud. 315 avgångar ställs in och 170 000 resenärer drabbas.

Kräver löneökning på 13 procent

Det var vid 21-tiden på torsdagskvällen som svenska pilotfacket nej till medlarnas bud som innebar löneökningar på 2,3 procent men piloterna stod fast vid kravet på 13 procent.

”Situationen är djupt olycklig, det var inte här vi ville hamna. Vi hade önskat att piloterna tagit ett större ansvar i den här situationen. Men piloterna står kvar vid sitt extrema löneanspråk om 13 procent mer trots en redan hög snittlön på 93 000 kronor i månaden” säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för flygbranschen på Transportföretagen och företrädare för SAS i förhandlingarna.

Samtidigt uppger norska Dagens Næringsliv att strejken kostar SAS mellan 60 och 80 miljoner svenska kronor varje dag.

Kan jobba sju helger i rad

Ett av piloternas huvudkrav har varit större förutsägbarhet i förhållande till arbete och fritid. I ett pressmeddelande skriver de tre fackföreningarna att många av SAS-piloterna inte har kontroll över när och hur länge de skall jobba, och att man i värsta fall kan riskera att jobba sju helger i rad.

– Alla som har ett familjeliv kan föreställa sig hur krävande det är att inte veta när man skall jobba, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för Svensk Pilotförenings, SPF, SAS sektion.

170 000 resenärer berörs

Omkring 70 procent av SAS flygningar påverkas av strejken. Runt 72 000 resenärer berörs av strejken under fredagen medan ytterligare 100 000 passagerare väntas påverkas under helgen.

Redan under torsdagskvällen meddelade bolaget att 205 flygningar ställs in under fredagen – men på fredagsmorgonen hade den siffran ökat till 673 avgångar totalt under fredagen.

Under fredagen kom även beskedet att strejken sträcker sig in även under lördagen.

SAS har tidigare meddelat att man försöker boka om de drabbade resenärerna till andra flighter.

”Det är djupt olyckligt att den här pilotkonflikten nu drabbar våra kunder. SAS är beredda att fortsätta förhandla, men kraven skulle få mycket allvarliga konsekvenser för företaget om de uppfylldes”, skriver Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS i ett mejl till TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA