Världens äldsta klosterbryggeri återupptar bryggande

Publicerad:
Högt upp på en klippa ligger Montecassino.
Foto: Colourbox
Högt upp på en klippa ligger Montecassino.

Öl

Klostret Montecassino i Italien har bryggt öl i hundratals år, och nu tas produktionen upp igen, till alla ölfantasters lycka.

Världens äldsta ölbryggande kloster, Montecassiono, ska börja producera sin klosteröl igen, skriver Lonelyplanet. Så världens alla ölälskare kan nu glädjas över ett nytt klosteröl. Eller nytt är det egentligen inte, klostret grundades år 529 av Benedikt av Nursia och redan på 1500-talet var klostrets öl känt över hela Europa.

Foto: Beatrice PREVE / Beatrice PREVE

I provinsen Frosinone söder om Rom ligger klostret Montecassino högt upp på en klippa. Under andra världskriget skedde strider på platsen och bomber förstörde klostret, vilket även hindrade produktionen av ölet. Men sedan dess har man återuppbyggt klostret så att det ser likadant ut som det gjorde innan striderna 1944, och nu har produktionen av ölet återupptagits tillsammans med Peroni, ett av Italiens kändaste bryggerier. I december såddes det korn som nu har skördats och slutligen ska bli ett klosteröl med 6,5 procent alkohol. Och det dröjer inte länge innan de första flaskorna är klara - redan i Oktober kan de finnas.
Förutom öl ska man även återuppta produktionen av honung, så besökare som kommer till klostret ska kunna njuta av både öl och honung baserade på lokala recept.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA