Här byggs världens största staty

Publicerad:
Uppdaterad:
Den 182 meter höga statyn kommer att bli den högsta i världen.
Foto: Courtesy Michael Graves Architecture & Design
Den 182 meter höga statyn kommer att bli den högsta i världen.

Resa | Indien

Den ska bli nästan dubbelt så stor som Frihetsgudinnan och locka turister 150 meter upp i luften.
Statue of Unity i Indien kostar 2,6 miljarder kronor och väcker starka reaktioner i landet.

På floden Narmadas strand i Gujarat i Indien, växer en enorm staty fram bit för bit. Den kommer att bli världens största staty och nå upp till 182 meter när den är klar. Den kommer alltså att bli nästan dubbelt så högt som Frihestgudinnan i New York.

När den invigs i oktober kommer Indiens förste vice premiärminister, Vallabhbhai “Sardar” Patel, blicka ut över landskapet. Advokaten och politikern växte upp i Gujarat och kämpade för landets självständighet.

Utsikt över landskapet

Det enorma projektet kommer att kosta runt 2,6 miljarder kronor och innefattar även ett museum, ett hotell, en park och en stor bro mellan statyn och ett besökscenter. Förutom att statyn är ett minnesmärke över Vallabhbhai Patel så ska den även locka turister till området. Från statyns bröstkorg, ungefär 150 meter upp i luften, får besökarna en panoramautsikt över landskapet med flera mils fri sikt.

Kritik mot bygget

Statyn har väckt starka reaktioner i Indien, kritiker menar att om Vallabhbhai Patel var i livet så skulle han aldrig godkänna att så mycket pengar lades på ett monument. Andra menar att statyn byggs av politiska skäl.

Statyn är gjord av cement, brons och återvunnen stål. När den är klar kommer man att höja vattennivån med sex meter så att statyn står på en ö.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA