Nu är det premiär för nya norrskenståget

Se på norrsken från tågkupén

Publicerad:
I Abisko kan himlen se ut såhär.
Foto: F14r3 / iStockphoto
I Abisko kan himlen se ut såhär.

Norrsken

Drömmer du om att se norrsken? Men tycker du att det känns lite för kallt att vänta utomhus i minusgrader? Då kanske SJ:s nya norrskenståg är något för dig.

Turismen i Norden ökar och allt fler vill uppleva vintern norr om polcirkeln. Ett stort dragplåster är norrskenet. Nu har SJ satsat på ett norrskenståg för alla turister som vill se det gröna skenet, utan att behöva gå ut.

15 oktober lanseras Nordlyståget som ska gå mellan norska Narvik och svenska Abisko.

– Vi har stora ambitioner att utveckla tågturismen i landets nordligaste delar. Genom införandet av Nordlyståget tar vi nu ett viktigt steg i satsningarna på den växande nordiska tågturismen, säger Jan Kyrk, affärschef vid SJ, i ett pressmeddelande.

Foto: Julia Kuznetsova / iStockphoto
Förutsättningarna för att se norrsken i Abisko är ofta bra.

Fjällnatur, fjordar och norrsken

Det nya norrskenståget är en del i en för SJ stor satsning på den växande tågturismen. Syftet är att låta turister uppleva norrsken längs med sträckan, och man riktar sig främst till internationella turister. Förutom norrsken, som inte kan garanteras, så kommer sträckan att bjuda på andra vackra vyer i form av fjällnatur och fjordar.

På SJ tror man även att turismen i området kommer att öka ytterligare i samband med att Narviks nya hamn färdigställs.

– Potentialen i Narvik är stor. När både fler och allt större kryssningsfartyg börjar angöra den nya hamnen, kommer också tågturismen att öka i regionen. Blickar vi framåt vill vi också undersöka möjligheterna att säkra upp tågförbindelser i direkt anslutning till den nya hamnen i Narvik, säger Jan Kyrk.

Foto: NMelander / iStockphoto
Tågen kommer att gå mellan norska Narvik och Abisko.

Går kvällstid

Norrskenstågen mellan Narvik och Abisko kommer att gå kvällstid. Det första tåget avgår tisdag 15 oktober klockan 19.05 från Narviks station och tar sedan två timmar till Abisko. Det går även ett tåg tillbaka till Narvik som anländer 01.17 på natten. Nordlyståget kommer även att stanna på stationerna Vassijaure, Björnfjell, Katterat och Rombak.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA