Se upp, gå inte i Dubais passfälla

Uppdaterad 2018-07-19 | Publicerad 2013-07-02

Länderna som nobbar provisoriska pass

Resan bokad, väskan packad – men aj då, passet har gått ut!

Ingen fara, med ett provisoriskt pass kan semestern ändå bli av.

Men ska du till Dubai gäller det att se upp – för där kan du få ­nobben ändå.

Varje land bestämmer själva reglerna för visum och pass, vissa länder kräver att passet ska vara giltigt minst sex månader efter hemresa, andra nöjer sig med ett par dagar.

Förenade Arabemiraten är ett av de länder som har extra hårda – och krångliga – regler för inresa. Det har bland annat författaren Camila Läckberg fått erfara. Hon och hennes barn stoppades från att resa till Dubai tidigare i år.

Ska du dit krävs astt passet ska vara helt, med minst sex månaders giltighetstid kvar, och utan israeliska stämplar.

Och vad värre är: provisoriska pass, ett slags rosafärgat nödpass som kan utfärdas medan man väntar, tillåts ej.

”Stort problem i början”

När flygbolaget Norwegian för ungefär två år sen började flyga till Dubai hände det allt som oftast att resenärer blev nekade inresa i landet – antingen på grund av att passet inte hade tillräckligt lång giltighetstid, eller på grund av att resenären åkte med ett provisoriskt pass.

– Det här var ett stort problem i början, säger Åsa Larsson, informationschef på Norwegian. Det händer fortfarande då och då, men det blir mindre och mindre vanligt.

Till hösten börjar flygbolaget Emirates också att flyga sträckan Stockholm–Dubai med en daglig avgång.

På reseforum på nätet finns gott om berättelser om folk som inte blivit insläppta i Dubai på grund av att de haft provisoriska pass. Men också resenärer som berättar att de inte alls haft några problem med sitt rosa provisoriska pass.

Hänvisar vidare

Reglerna är inte glasklara, med andra ord. Men skulle en resenär inte bli insläppt i landet får flygbolaget betala dryga böter. Norwegians policy är därför att inte låta resenärer med provisoriska pass eller pass med kortare än 6 månaders giltighetstid kliva ombord på planet.

I stället ger Norwegian en nekad passagerare möjligheten att boka om biljetten till ett senare tillfälle, mot vissa avgifter.

Men varför står det inget om provisoriska pass på hemsidan?

– Eftersom inresereglerna till enskilda destinationer ändras ofta och många gånger utan att flygbolagen meddelas, är det omöjligt för oss att hålla våra hemsidor uppdaterade med rätt information. Vi hänvisar därför våra resenärer till den aktuella ambassaden/konsulatet för specifik information om vad som gäller, säger Åsa Larsson.

Bland de researrangörer som har resor till Dubai varierar informationen på hemsidan. Varken Fritidsresor eller Ving har info om provisoriska pass. Apollo skriver att man inte får ha israeliska stämplar, men inte heller här står någonting om provisoriska pass. Endast Solresor har en tydlig varning om att det inte är tillåtet att resa in i Förenade Arabemiraten med trasigt eller provisoriskt pass.

”Får många frågor”

Ute på gränspolisen på Arlanda är man väl medvetna om problemet med provisoriska pass för resor till Dubai, men inte heller här får resenärer klara besked.

– Vi får väldigt många frågor från resenärer om pass- och visumregler, men vi är noga med att hänvisa till respektive lands ambassad, till flygbolaget eller till researrangören, säger Anna Wallinder, receptionschef på Pass- och receptionsgruppen vid gränspolisen.

Ett provisoriskt pass kostar ju ändå 980 kr, vad gör ni om en resenär ansöker om ett och ni vet att resan går till Dubai?

– Vi kan vägleda, men inte ge några konkreta råd. Det är alltid upp till resenären själv att fatta beslut om hur de ska göra och om de vill genomföra resan, säger Anna Wallinder.

Passregler i 35 länder (2013)