Ny lag för husbilscamping i Spanien

Publicerad:
Uppdaterad:
Ny lag mot husbilar i spanska Calvina.
Foto: Colourbox
Ny lag mot husbilar i spanska Calvina.

Resor

Nu begränsas möjligheterna att campa med husbil i spanska Calpe. Lokalbefolkningen har tröttnat på alla husbilar som står i vägen och det är inte längre tillåtet att övernatta på parkeringsplatser.

Den spanska kuststaden Calpe vid den 332 meter höga, vackra klippan ”Penon de Ifach” har länge lockat till sig turister. Men på senare år har orten allt mer börjat likna en uppstressad turistort och ett favorittillhåll för husbilsturister.

Med sina härliga vita stränder, sitt rika kulturella utbudet och fina vandringsleder är det lätt att förstå att Calpe blivit så populärt. Men nu har Calpes innevånare tröttnat på husbilar som står i vägen och som långtidsparkerar överallt. Staden har beslutat om ett förbud för övernattning i husbilar som parkerats på vanliga vägar och parkeringsplatser och hänvisar i stället till sina ställ- och campingplatser. Totalt finns det plats för 453 husbilar på ställplatserna och därutöver finns också två campingplatser. Det är dock tillåtet att parkera som vanligt mellan 9-21 på sommaren och 9-20 på vintern, det man vill förhindra är själva campingen på vanliga parkeringsplatser. Vid parkering på vanliga vägar är det inte heller tillåtet att använda stödben, nivåklotsar och att ställa ut campingmöbler.

Beslutet är en avvägning. Å ena sidan välkomnar man turisterna men å andra sidan har de blivit så många att de ofta är i vägen för innevånare, besökare och butiksägare. Så Calpe hälsar husbilsägarna välkomna men bara så länge de inte campar någon annanstans än på ställplatserna och campingarna.

I vissa fall har husbilsägarna också släppt ut spillvatten på platsen de parkerat och även kopplat upp sig på det kommunala vattennätet. Vilket man också vill förhindra med hjälp av den nya lagen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA