Förälska dig i förföriska Florens

Bästa tipsen för en maxad weekend i Florens

Florens
Florens

Konst, historia, ljuvlig mat och shopping i toppklass.
Florens är en perfekt weekendstad för den som vill uppleva både kultur och lite ytligare ting under en helg.

Det är lätt att bli förälskad i Florens. Staden ligger vackert inbäddad bland kullarna i den nordliga delen av Toscana. Staden är starkt förknippad med konst och kultur, främst renässansen. Det var under den perioden som staden hade sin storhetstid. Under 1400- och 1500-talet blev den ett finansiellt och konstnärligt centrum ledd av den mäktiga familjen Medici.

Torget Piazza del Duomo är stadens mittpunkt och härifrån är det lätt att ta sig vidare till fots till olika stadsdelar och sevärdheter.

Florens har fantastiska restauranger och maten håller ofta hög klass även på mindre tavernor och kvartersrestauranger. Museerna är många, missa inte välkända La Galleria degli Uffizi och Palazzo Vecchio.

Restauranger

 • Alla Vecchia Bettola
  Här är det härlig stämning – högljutt och lite lagom stökigt. Maten är fantastisk, särskilt pastan. Testa gärna spagettin med tomatsås och vodka. Bardisken är fylld med läckra charkuterier och desserter och på borden står en flaska Chianti redo att hällas upp i glasen.
  Adress: Viale Vasco Pratolini, 3-7.
 • Giovanni Santarpia
  Här äter du fantastiskt goda pizzor, många påstår att det är Florens bästa pizzeria. Gå mot Sant Ambrogio där Florens matmarknad ligger. Det kan vara en bra idé att boka bord för stället är ofta fullt.
  Adress: Via Largo Pietro Annigoni 9C.
 • Mercato Centrale
  Florens traditionella matmarknad har anor från 1874. På saluhallens nedre plan säljs frukt, grönt, kött och ost. På det övre planet samsas olika restauranger i moderna inredning. Här kan man njuta av allt från fisk, kött, pizza, ost- och charkuterier.
  Adress: Mercato Centrale, Via del Ariento 10/14.
 • Robiglio
  Klassiskt kafé som slog upp portarna 1928. Serverar goda bakverk som till exempel "Torta Campagnola," the "Fruttodoro" och "Gallette al latte”. Men de har även god och prisvärd lunch. Ligger på en tvärgata upp från Piazza del Duomo.
  Adress: Via dei Servi 112/r
 • Gelateria Perchè No
  Glass i stora lass! Perchè No sägs vara den bästa glassbaren i hela Florens. Här finns ett stort utbud med smaker och det är lätt att äta sig stoppmätt.
  Via Dei Tavolini 19/r

Att göra

 • Strosa i kvarteret Santo Spirito
  De mysiga kvarteren kring Pizza Santo Spirito på den södra sidan av floden Arno är både pittoreska och romantiska. Här finns idylliska piazzor och små bottegor (ateljéer och verkstäder) där skickliga hantverkare tillverkar väskor, skor och smycken. I kvarteren ligger även Rasoutin, Florens hemligaste bar i speakeasy-anda.
 • Besök Duomo, Florens världsberömda katedral
  Den är pampig, magnifik och mäktig. Duomo räknas som ett av Italiens vackraste byggnadsverk, tillsammans med lutande tornet i Pisa och Colosseum i Rom.
 • Galleria dell'Accademia
  Beundra den berömda Davidstatyn som är ett av renässansens mästerverk av Michelangelo.

Shoppa

 • Mercato S.Lorenzo
  Florens är storproducenter av läder och utbudet av väskor, skärp, skor och andra lädervaror är mycket stort. Mercato S. Lorenzo är ett riktigt bra ställe att köpa den där väskan eller plånboken som du har drömt om.
 • UB Vintage
  På UB finns otroligt vackra tapeter, möbler, kläder, lampor och mycket annat som ägaren Ubaldo samlat på sig genom åren.

Publisert:

LÄS VIDARE