Klimatsmart skidsemester – hit kan du åka med tåg

Publicerad 2020-01-24

Det finns flera skidorter som går att ta sig till med tåg.

Sportlovet närmar sig med stormsteg och runt om i landet förbereder sig barn och vuxna för en vecka med aktiviteter. Om du vill åka skidor eller snowboard på lovet, men inte vill flyga eller köra bil, så finns det alternativ. Här är 10 skidorter som du kan åka tåg till.

När många tänker på en vecka i fjällen är kanske en bil fullpackad med skidor och ytterkläder det första som dyker upp i huvudet. Men att åka tåg till fjällen kan orsaka betydligt mindre klimatpåverkan. Enligt SJ kan du åka tåg till Åre från Stockholm 8 000 gånger för samma koldioxidutsläpp som en bilresa till orten.

– Att åka till fjällen med tåg är både härligt, enkelt och klimatsmart. Väljer du tåget istället för bilen slipper du att tillbringa många timmar bakom ratten. Eftersom du anländer mitt i byn på många fjälldestinationer kan du lätt promenera direkt från järnvägsstationen till skidbacken eller spåret utan att behöva transfer, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsstrateg på SJ.

Runt om i landet finns det skidbackar och platser för längskidåkning. Här är 10 skidorter som du kan åka till med tåg.

1. Järvsö – Gävleborg

Järvsö är en ort som lockar året runt, men kanske framför allt under vintern när de 20 nedfarterna är öppna för skidåkare. Om du väljer att ta tåget till skidorten så hamnar du mitt i byn och sedan är det en kilometers promenad till södra skidområdet. Om du bor i byn kan du lämna väskorna på vägen för att sedan kasta dig ut i backen. Tåget till Järvsö avgår från Linköping och Stockholm flera gånger om dagen.

2. Åre – Jämtland

I Åre finns ett stort skidsystem med 46 liftar, 89 nedfarter och 890 fallhöjdsmeter. Men en skidresa till Åre passar även den som kanske inte tycker skidåkningen är det viktigaste, för där finns allt från äventyrsbad och shopping till restauranger och nattklubbar. Järnvägsstationen ligger mitt i Åre by och sedan går det att promenera till närmaste lift eller restaurang. Tåget till Åre går bland annat från Stockholm och Göteborg, och det finns även nattåg till orten.
– Ett bra alternativ är att resa med nattåg. Väljer du till exempel Duved eller Åre vaknar du utvilad på morgonen, äter en god frukost och kan ge dig direkt ut i backen, säger Karin Starkman Ahlstedt.

I Åre finns 89 nedfarter.

3. Duved – Jämtland

Bara 10 minuter med bil från Åre ligger Duved, och det går även att åka mellan skidorterna med buss eller tåg. Trots närheten till livliga Åre så är Duved ett lugnt område som passar bra för barnfamiljen med många blå och röda backar. Om vädret är hårt kan en dag i Duved vara bra att överväga även för den som tänkt åka skidor i Åre, då större delen av systemet i Duved ligger nedanför trädgränsen. Det finns också flera längdspår i Duved på 2,5 till 15 kilometer. Duved har en egen järnvägsstation nära skidbackarna och stugorna, och det finns både nattåg och dagståg till orten.

4. Storlien – Jämtland

Åre kommun är full av skidorter och Storlien är en av dem. Nära gränsen till Norge ligger denna lilla skidort med 23 nedfarter och 9 liftar. Det finns backar i olika svårighetsgrad och flera längspår på 2,5 till 12,5 kilometer. Järnvägsstationen ligger endast 500 meter från skidområdet. För att tåget til Storlien måste du först åka till Duved eller Sundsvall för att sedan byta tll Vy Norrtåg.

5. Björkliden – Norrbotten

I Kiruna kommun ligger denna skidort med 23 pister i olika svårighetsgrad. Vad sägs om Sveriges tredje högsta fallhöjd, massvis med natursnö, eller kanske en tur offpist? Från backen har du utsikt över Torne Träsk och topparna Tjuonatjåkka och Nissuntjårro. Det finns nattåg till orten från Stockholm och Göteborg.

6. Abisko – Norrbotten

Skidåkning i Abisko skiljer sig från andra skidorter med flera liftar och pister. I Abisko är det istället offpist som gäller – närmaste nestämt Nulja Offpist. Från järnvägsstationen Abisko Turiststation tar du dig till liften och sedan upp till Aurora Sky Station, via en två kilometer lång linbana öppen från slutet av februari till början av maj. Om du inte vill åka upp och se utsikten över Abiskofjället kan du åka längskidor i nationalparkens olika spår på 4,5 till 13,5 kilometer. Det finns nattåg till Abisko från Göteborg och Stockholm.

I Abisko finns också goda chanser att se norrsken på vintern.

7. Katterjåkk – Norrbotten

Turiststationen Katterjåkk är kanske inte världens mest kända plats, men den ligger längs Malmbanan mellan Kiruna och Narvik och bjuder på slående vyer. 50 meter från den lilla järnvägsstationen ligger en knapplift som går ut i Riksgränsens skidsystem och platsen är känd för rikligt med snö varje år. Det finns även möjligheter till längdskidåkning. Det går att åka nattåg till Katterjåkk från Stockolm eller Göteborg.

Katterjåkk bjuder ofta på riktigt med snö.

8. Riksgränsen – Norrbotten

Vid norska gränsen ligger skidorten Riksgränsen, Sveriges nordligaste skidort med 15 nedfarter. Även här snöar det massor årligen vilket gör platsen unik med flera backar och bra offpist. Den här skidorten passar bättre för den som vill åka skidor senare på våren – då backarna inte öppnar förrän i februari. Däremot så håller skidanläggningen öppen ända till midsommar. Det går nattåg från Stockholm och Göteborg till Riksgränsen men det gäller att vara tålmodig då tågresan tar nära 18 timmar.

9. Narvik – Norge

Om du vill lämna Sverige så kan Narvik i Norge vara ett alternativ för skidresan. Även hit går nattåg med SJ från Stockholm och Göteborg till en järnvägsstation en klometer från backarna. Väl i grannlandet kan du åka skidor på Narvikfjellet, hänga i Narviks by, åka den nya tiositsiga liften som öppnade 2019 eller kanske testa att åka lite offpist.

Vill du korsa gränsen till Norge kan du åka skidor i Narvik.

10. Oslo – Norge

Norges huvudstad är kanske mer känd för annat än skidåkning – men där finns stora möjligheter till längskidåkning. Det är i skogarna runt Oslo som det finns 260 mil längdspår och flera hytter med servering och övernattning längs spåren. Varför inte kombinera lite storstadshäng med ett riktigt vinteräventyr, om vädret tillåter det vill säga. Det går direkttåg till Oslo från Stockholm och Göteborg.