Här är de största resetrenderna 2019

Vi längtar till Afrika, Vietnam och mörka himlar

Av: 

Jenny Alexandersson

Resa | Flyg

Svenskarna är ett resande folk, 56 procent av oss åker utomlands minst en gång om året. Trots att flyget är en stor klimatbov så är långväga resor en växande trend 2019.
Vi vill gärna ha upplevelser, se vilda djur och besöka paradisstränder.
Här är de största resetrenderna nästa år!

Två gånger per år släpper resebyrån Ticket en stor rapport, Ticket Collection, om våra resvanor och favoritresmål. I genomsnitt reser vi svenskar utomlands 1,3 gånger per år och även om weekendresor är populärt så är det främst sol och bad som lockar oss mest, följt av en storstadssemester.

Utlandsresorna minskar

På grund av den heta sommaren minskar efterfrågan på utlandsresor. I år minskar resebokningarna med 14,5 procent och hamnar på samma nivåer som hösten och vintern 2016. Förutom vädret så är andra faktorer som påverkar resandet den oroliga bostadsmarknaden, nya flygskatter, riksdagsval, extremväder och naturkatastrofer och en försämring av den svenska kronan. Både charterresor och reguljärflyg som minskar.

Billigare resor

Som en konsekvens av den minskade efterfrågan på utlandsresor så kommer priserna att sjunka. Eftersom 2017 var ett år då efterfrågan på utlandsresor var extra stor så utökade många resebolag sitt utbud även för 2019. Det betyder att många resor kommer att säljas för ett billigare pris i vinter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Turkiet: Hitta bästa boendet för resan - jämför fina hotell här

Booking.com

Safari, Mauritius och Egypten är upplevelser och länder som är populära 2019.

Turkiet och Egypten ökar

Den svenska kronan har sjunkit i värde mot många utländska valutor och gör det dyrare att resa, men den har stärkts mot den turkiska liran och resorna dit har ökat med 88,2 procent jämfört med förra året.

Resor till Egypten och Turkiet minskade när länderna drabbades av oroligheter och terrorattacker. Men i vinter ser man en stor ökning i antalet bokningar till båda länderna.

Gambia favorit

Gambia som är Afrikas minsta land har fantastiska landskap och är billigt för oss svenskar. I vinter ser man en stor ökning av antalet bokningar och resmålet klättrar från plats 39 till plats 21 på listan över vinterns mest populära semesterländer.

Långdistansresor ökar

Allt fler resenärer vill ha upplevelser och aktiviteter på resan och man är beredd att resa längre för att uppleva något nytt. Sydafrika, Singapore, Indien, Costa Rica, Japan, USA och Kenya ökar i antalet bokningar. Samtidigt minskar antalet bokningar inom Europa rejält i vinter med hela 24 procent jämfört med förra året.

Spännande Safari i Afrika

Allt fler lockas av att åka på Safari för att uppleva vilda djur i deras naturliga miljö. Man vill se de ”Big 5” som är lejon, elefant, leopard, afrikansk buffel och noshörning, Masai Mara i Kenya och Tanzania, Serengeti i Tanzania och Kreugerparken i Sydafrika och Mocambique ökar i antalet bokningar i vinter.

Sydafrika populärt

Sydafrika har mycket att erbjuda och intresset för upplevelseresor gör att landet blir allt mer populärt. Här kan man åka på safari, besöka vingårdar, bada och sola och även få storstadssemester om man vill. Landet kommer bli ett av 2019 års mest intressanta resmål enligt Ticket.

Mauritius ökar

Paradisön Mauritius bjuder på kritvita stränder, vajande palmer och kristallklart vatten. Det är en stor favorit hos svenskarna nästa år och bokningarna har ökat markant även om prisnivån är relativt hög.

Spännande Vietnam

Landet ökade kraftigt i bokningar redan förra året och inför 2019 kommer Vietnam att bli ännu mer populärt. Många svenskar som redan har besökt Thailand söker sig till nya platser och då är Vietnam ett bra alternativ. Det är främst kombinationen fantastisk mat, spännande historia, stort kulturellt utbud, vacker natur och härliga stränder som lockar nya och gamla Asienresenärer.

Elbilar på resan, norrsken och VR trendar 2019.

Restrender enligt Lonely Planet 2019

Resemagasinet Lonely Planet har också listat nästa års stora resetrender. De förutspår bland annat mer klimatsmarta resor med elbil och att vi söker oss till platser som inte är drabbade av massturism.

 • Massturismen får oss att besöka mer okända platser
  Enligt Lonely planet vill vi hellre besöka platser med få turister än att resa till städer där man riskerar att trängas med tusentals andra besökare. De senaste åren har allt fler städer infört stränga restriktioner för att minska antalet turister som förstör platsen.
 • Virtual Reality
  Vissa älskar det, andra hatar det. Faktum är att VR är här för att stanna. Enligt Lonely Planet kommer vi att koppla upp oss allt oftare för att upptäcka spännande platser via wifi, headsets, appar och 360-graders innehåll.
 • Resa för att upptäcka ursprung
  Tack vare att det blir allt lättare att göra DNA-test för att se vad man har för ursprung så har det vuxit fram en ny typ av turism: DNA-turismen. Många som har testat sitt ursprung vill resa till de delar av världen där man har sin härkomst rapporterar Lonely Planet.
 • Elbil på semestern
  Ju snabbare utvecklingen kring elbilar går desto mer sugna verkar vi bli på att använda oss av den nya tekniken. Allt fler köper elbil och numera kan man även hyra elbilar. Det är bra för miljön och dessutom ett härligt sätt att upptäcka sitt närområde enligt Lonely Planet.
 • Mörka himlar
  I en storstad är det nästintill omöjligt att njuta av stjärnhimlen. Gatlampor, neonskyltar och annat ljus gör det svårt att titta planeter och stjärnor. Nästa år spås allt fler resa till mindre befolkade platser för att njuta av mörkret, stillheten och stjärnorna enligt Lonely Planet.

De bästa länderna att besöka 2019

 1. Sri Lanka
 2. Tyskland
 3. Zimbabwe
 4. Panama
 5. Kirgizistan
 6. Jordanien
 7. Indonesien
 8. Vitryssland
 9. São Tomé och Príncipe
 10. Belize

Källa: Lonely Planet

10 i topp resor alla typer

 1. Spanien
 2. Thailand
 3. USA
 4. Storbritannien
 5. Australien
 6. Vietnam
 7. Portugal
 8. Kap Verde
 9. Mexiko
 10. Italien

Källa Ticket

Här hittar du alla våra härliga reseguider!
Publisert:

LÄS VIDARE

Lottie Knutson: Vandring blir sommarens stora trend

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Flyg

Resa | Afrika

Resa | Vietnam

Resa | Mauritius

Klimat | Resa

Resa | Kanarieöarna

Resa | Egypten

MER OM RESA

Svenskarna avvaktar med att boka resor

Så reste svenskarna i sommar

Dåligt väder – då struntar svenskarna i flygskammen

Här är resmålet som är vårens storstadsraket

Här är världsdelen som allt fler svenskar vill uppleva

Vändningen: Snart kan det här landet bli svenskfavoriten

Därför väljer svenskarna bort chartern

Minskad efterfrågan på sommarens resor

Därför måste resebolagen anpassa sig 2020

Lista: Svenskarnas bästa nyårsstäder

Få svenskar ratar flygresor för att skona klimatet

Här är resmålen som trendar i vinter

Hit kan du resa under julens långledighet

Vårens hetaste weekend-städer

Drömbröllop – hit åker svenskarna för att gifta sig

Här är svenskarnas ”nya” Greklands-favoriter

Resorna till turistlandet minskar – på grund av coronaviruset

Så påverkas resor till Storbritannien av brexit

Listan: bra och prisvärda resmål att besöka 2020

Alla tänker på miljön – men få gör något

Hit vill vi resa i jul – Florida, Dubai och Spanien

Supersug efter julresor i år

Därför ska du vänta med långresan till efter jul

Här är platserna där du får mest sol för pengarna