Estlands pärlor – Tallinn och Baltikums Riviera

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Tallin

Knappt en timmes flyg från Sverige finns sommarens skönaste mix av stad och strand. I Tallin shoppar och äter du billigt och på svensköarna Dagö och Ösel finns härliga stränder.

Lonely Planet har utsett Estlands huvudstad Tallin till den mest budgetvänliga destinationen 2018. Det är inte så konstigt. Enligt Forex semesterindex har landet ett index på 66 när Sverige har index 100. Det gör att det är billigt för svenskar att semestra i Estland.

– Det går att få en trerätters middag på en bra restaurang för 30 euro och det tycker jag är väldigt billigt. Här hemma så får vi ju ofta betala samma precis för en huvudrätt, säger Lina Sjölund Gröndahl, flygvärdinna och resebloggare.

Lina Sjölund Gröndahl tipsar om Tallin, Pärnu och svensköarna Ösel och Dagö.
Foto: Magnus Sandberg
Lina Sjölund Gröndahl tipsar om Tallin, Pärnu och svensköarna Ösel och Dagö.

Även lokaltrafiken och att åka taxi är billigt, men det är inte nödvändigt att transportera sig runt på fyra hjul, det går lika bra med apostlahästarna eftersom staden är relativt liten.

– Det är ingen jättestor stad så det är lätt att promenera runt. Den gamla delen av staden finns med på Unescos världsarvslista och är mycket vacker, säger Lina.

Hon har varit i Tallin flera gånger, både tillsammans med sin familj och senast med vännerna på en spa-resa. Lina tycker att Tallin funkar fint oavsett om man reser med barn, med sin partner eller med kompisar.

Hon rekommenderar alla fina utsiktsplatser för att få en överblick över staden, men även att utforska Tallins alla museum och fina kyrkor. Själv tog hon en tur över staden med luftballong för att maximera utsikten.

Estlands Riviera

Pärnu som är Estlands största semesterort kallas för Estlands Riviera och dess långgrunda sandstrand lockar många turister, inte bara estländare. Den medeltida staden har många spa-anläggningar, badhus och vattenpalats. På de gamla svensköarna Dagö och Ösel, som är Estlands svar på Öland och Gotland, kan man också njuta av sol och bad. Ett litet guldkorn är Köpu fyr på Dagö. Det är världens tredje äldsta fyr som fortfarande är i bruk, fyren stod klar 1540.

Ösel har ett rikt djurliv och i Viidumäe nationalpark och Vilsandi nationalpark kan man se hundratusentals flyttfåglar – och vilda orkidéer. En riktig pärla på Ösel är Kuressaare, en mysig liten stad som har en berömd biskopsborg. I borgen finns bland annat ett historiskt museum där man kan läsa om svenskarnas styre över Ösel.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA