Sjuk innan semestern - så påverkas din försäkring

Publicerad:
Din reseförsäkring täcker inte alltid insjuknanden på semestern.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Din reseförsäkring täcker inte alltid insjuknanden på semestern.

Försäkringar

Reseförsäkringar är till för att täcka kostnader och problem som kan ske på semestern, men det är inte alltid försäkringen gäller. Det här bör du tänka på om du varit sjuk innan det är dags för avfärd.

I semestertider är det många som flyger iväg på resor till alla världens hörn. Och kanske vill man inte att en sjukdom ska få hindra resan? Men i vissa fall kan det vara bra att tänka om, annars kan det bli dyrt.

– Kunder som är sjuka och har ett vårdbehov ersätts inte. Om man är akut sjuk och väljer att resa ändå så kommer det ske en utredning, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

För att din försäkring inte ska gälla under semestern krävs det att vårdbehovet fanns innan du åkte på semester. Detta vårdbehov kan exempelvis bero på en kronisk sjukdom. Detta betyder dock inte att alla med en kronisk sjukdom måste stå utan försäkring under semestern. Om du är sjuk men har din sjukdom under kontroll så blir det oftast inga problem, även om någonting relaterat till sjukdomen sker under semestern. Så länge vårdbehovet inte var väntat så täcks det av försäkringen. Men det största problemet enligt Håkan Franzén, det är de som inte vill avstå från semestern trots att de blivit akut sjuka. I sådana fall uppstår det ofta meningsskiljaktigheter kring ersättning, förutom det faktum att resenärerna utsätter sig själva för fara.

– Att flyga med en infektion i kroppen är förenat med livsfara, mycket händer i kroppen 10 000 meter uppe i luften. Det som händer i ett flygplan kan sluta i katastrof, säger han.

Försäkringsbolagen med 3-månadersregeln

Det är tre månader kvar till din efterlängtade resa till medelhavet när du får en infektion och besöker sjukhuset. Innan det är dags för avfärd har du tillfrisknat och allt är frid och fröjd. Men så under semestern så insjuknar du igen - och då gäller inte försäkringen. Hos If och Folksam gäller det att du som resenär inte besökt en läkare inom tre månader innan resan.

– Om man varit på en rutinmässig kontroll inom tre månader så är det inga problem. Men om man sökt vård inom tre månader innan en resa, väljer att åka ändå och sedan får uppsöka läkare för samma besvär så gäller inte försäkringen, säger Christina Bäckman, gruppchef för utlandsskadeavdelningen på Folksam.

Hos Trygg-Hansa finns ingen 3-månadersregel, det gäller bara att du är frisk vid avfärd.

– Om man är frisk när man åker iväg så är det inga problem, säger Håkan Franzén.

Försäkringsbolagen rekommenderar att du vänder dig till ditt försäkringsbolag innan avresa om du är orolig. Har du If eller Folksam kan det även vara bra att kontakta dem om du besökt en läkare inom tre månader.

– Oftast görs då en medicinsk förhandsbedömning och då får kunden rådgivning och svart på vitt om försäkringen gäller. Vid kroniska sjukdomar gäller försäkringen om kunden är stabil i sin sjukdom sedan 3 månader, eller om en oförutsedd och akut försämring inträffar, Sofia Ström Bernad, pressansvarig vid If.

Täcker inte sent under graviditeten

De flesta försäkringar täcker inte heller kostnader för förlossning efter en viss vecka. Trygg-Hansa, Folksam och If ersätter exempelvis inte kostnader för vård som orsakas av graviditet i ett senare skede än vecka 28. Europeiska ERV ersätter inte kostnader för förlossning eller graviditetskomplikationer efter vecka 34.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA