Paradisstranden förstörd av jordskred

Shipwreck Beach på Zakynthos farlig för besökare

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Grekland

Ett jordskred och flera jordbävningar har gjort Zakynthos mest kända strand farlig för besökare. Dessutom har vattnet färgats vitt av stenraset.
Nu vill man införa badförbud på Shipwreck Beach.

Shipwreck Beach som även kallas för Navagio är den grekiska ön Zakynthos mest kända strand. Ett skeppsvrak, ”Panagiotis”, ligger strandat precis vid vattenlinjen och den kritvita sanden och de höga klipporna lockar till sig nästan en miljon turister varje år. Det enda sättet att nå stranden är med båt.

I september rasade stenar och grus ner från en av klipporna och skadade flera turister. Och i slutet av oktober drabbades ön av en jordbävning med en magnitud på 6,8 och som följdes av fyra mindre skalv. Skalvets centrum var på ett djup av cirka 14 kilometer och 35 kilometer väster om staden Lithakiá på södra delen av ön Zakynthos, enligt USA:s geologiska institut USGS. Skalvet fick flera klippor att rasa ner mot stranden. Som en följd av stenraset har vattnet ändrat färg nära stranden. Istället för den vanliga turkosblå nyansen har havet blivit gråvitt.

Den första bilden visar stenraset och den andra hur stranden såg ut innan jordbävningen. Shipwreck Beach på Zakynthos farlig för besökare.
Foto: TT/Getty
Den första bilden visar stenraset och den andra hur stranden såg ut innan jordbävningen. Shipwreck Beach på Zakynthos farlig för besökare.

Vattnet blev vitt

– Fenomenet som startade för ungefär en månad sedan pågår fortfarande. Jordskredet är väldigt stort. Det är slående att hela avsatser har lossnat och fallit i havet. Klippbitarna har färgat havet ljusblått vilket påvisar att det var riktigt stora stenras kring skeppsvraket, säger Efthymios Lekkas, professor i geologi och chef på Greklands skyddsmyndighet mot jordbävningar, till grekiska medier.

Nu föreslås att myndigheterna ska inför ett badförbud på stranden. Turister ska enbart få besöka stranden i små grupper, titta på vraket och sedan lämna området för att deras säkerhet ska kunna garanteras.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA