Miljoner hotellrum kan öppnas med superkortet

Av: 

Jenny Alexandersson

Miljontals hotellrum kan öppnas med ett superkort.

Foto: Johnér

Turism

En säkerhetsrisk har upptäckts i USA – med ett egentillverkat superkort kan man öppna miljontals dörrar på hotell runt om i världen.
Nu jobbar hotellkedjorna med att uppdatera sina låssystem.

Allt fler hotell använder sig av digitala dörrlås som öppnas med ett kort. Plastkorten aktiveras när gästen checkar in på hotellet och avaktiveras när gästen checkar ut. Ett och samma kort ska normalt inte kunna användas för att låsa upp fler än ett rum.

Tillverkade ett kort

Företaget F-Secure som jobbar med internetsäkerhet meddelade i veckan att det är fullt möjligt att tillverka ett kort som kan gå förbi säkerhetssystemet och öppna alla dörrar som har lås av en viss modell tillverkade av låsföretaget Assa Abloy. Två av F- secures anställda lyckades själva ta fram ett superkort som kan öppna Assa Abloys lås med hjälp av en mjukvara som identifierade en så kallad master key code. Med den koden kunde de få tillgång till alla rum på hotellen.

Sårbara för dataintrång

Assa Abloy är världens största låsföretag och många hotellkedjor inklusive Sheraton, Radisson och Hyatt använder sig av företagets lås. Assa Abloy skriver på sin hemsida att de arbetar med att uppdatera sina hotellås.

”Alla sorters digitala enheter och mjukvara är sårbara för dataintrång. Dock skulle det ta åratal för ett stort team av kvalificerade experter att upprepa intrånget. Eftersom verktygen inte är tillgängliga, handlar det inte om att bara gå in på ett hotell och få omedelbar åtkomst”.

Uppdateringar

Det finns egentligen ingen större anledning att oroa sig över att någon tar sig in på rummet med hjälp av ett superkort. Det tog F-secure nästan tolv år att tillverka ett sådant kort. Efter att de lyckats ta sig förbi säkerhetssystemet informerade de Assa Abloy om risken och har dessutom hjälpt låsföretaget att utveckla uppdateringar och lösningar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Här hittar du alla våra reseguider
Publisert:

LÄS VIDARE

Bila Småland runt – så mycket att upptäcka

ÄMNEN I ARTIKELN

Turism

F-Secure

Hotell

Assa Abloy

It-säkerhet

MER OM RESA

Hundarna checkar in – vill slippa smällarna

Kolmårdens djurpark eller stilla tur på Göta kanal?

Cypern har fått nog av supandet