Svenskar struntar i klimatet när de flyger

Publicerad:
Uppdaterad:
En undersökning från Ticket visar att vi svenskar struntar i klimatutsläpp när vi flyger.
Foto: Johnér.
En undersökning från Ticket visar att vi svenskar struntar i klimatutsläpp när vi flyger.

Resa | Flyg

Vi flyger som aldrig förr och gärna utomlands.
Trots diskussioner om flygets påverkan på miljön så visar en undersökning från Ticket att vi svenskarna struntar i klimatutsläpp när vi semestrar.
Istället kompenserar vi på hemmaplan.

Vårt resande ökar mer och mer för varje år, 2017 gjorde vi 11,7 miljoner semesterresor utomlands. Sju av tio svenskar tar flyget på semestern. Det visar Resebarometern, en undersökning om våra resvanor som tidningen Vagabond gör varje år tillsammans med UD och Europeiska ERV.

Tänker inte på miljön under resan

Debatten kring flygets klimatpåverkan är het just nu och nyligen infördes en flygskatt för att minska våra flygresor. Men vi svenskar verkar inte ha påverkats nämnvärt av diskussionerna visar Tickets undersökning. 55 procent av de svenskar som reser utomlands regelbundet tänker inte på klimatutsläpp under resan. Av dessa uppger 32 procent att de är mer medvetna hemma istället, till exempel genom att sopsortera, välja kollektivtrafik framför bil och minska köttkonsumtionen. Resterande del, 23 procent, tänker inte på klimatutsläpp alls.

– Svenskarna är ett miljömedvetet folk, men vi lever också i ett mörkt och avsides beläget land och det sitter långt inne att sluta åka på utlandsresor, som att ladda energi och uppleva världen med nära och kära, väger tyngre än klimatoron. Den försöker man göra något åt på andra sätt, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.

Klimatsmart på hotellet

35 procent av de svenska resenärerna uppger dock att de tänker på klimatet, men enbart 18 procent av dessa väljer att semestra i Sverige eller i våra grannländer för att undvika att flyga. Istället väljer man att tänka klimatsmart när man väl är framme vid destinationen. Då använder man handdukarna längre eller försöker att inte ha AC:n på längre än nödvändigt. Undersökningen visar även att kvinnor tänker mer på klimatutsläpp än män, både under resan och hemma.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA