Så maximerar du resekassan som singelförälder

Publicerad:
Singelföräldrar betalar ofta mer per person när de ska på semester.
Foto: Henrik Trygg/Johnér
Singelföräldrar betalar ofta mer per person när de ska på semester.

Semester

Att resa som singelförälder kan vara dyrt. Flera av rabatterna som tillfaller kärnfamiljen uteblir den ensamstående. Men det finns saker att göra för att få ut så mycket som möjligt av slantarna.

Singelföräldrar betalar mer för sina resor, skriver The Guardian. Trots att vissa resebyråer gör prisanpassningar för familjer med en vuxen så är det vanligt att singelföräldrarna får betala mer per person för paketsemestrarna. Enligt en undersökning från Fairfx, som arbetar med valutaväxlingar, kan en ensam förälder med ett barn betala mer än 5 000 kronor mer per person i jämförelse med en familj med två föräldrar. Även i Sverige är det vanligt att de extrasängs- och barnrabatter som tillfaller två föräldrar inte gäller när resan bokas för en förälder och ett barn.

– Tidigare har flera arrangörer haft erbjudanden men de flesta har tagit bort dem. Ofta får man inte rabatterna om man inte är två fullt betalande vuxna så det blir ännu svårare för ensamstående att åka på semester. Ensamstående har ofta redan en tuff ekonomi, så det kan kännas lite orättvist, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank.

Solo med barn

Flera av de resor med barnrabatt som Tui erbjuder finns inte tillgängliga för ensamstående föräldrar. Tui hade förut konceptet ”Solo med barn”, som nu har tagits bort.

– Hotellrummen som kontrakteras av exempelvis oss på Tui görs med två ordinarie bäddar. I vissa fall är en av dessa två bäddar rabatterade. Tidigare samlade vi alla dessa på en kampanjsida som vi kallade för ”solo med barn” eftersom vi vet att många vill resa just så. Kampanjsidan finns inte kvar men vi ser just nu över hur vi kan förenkla för dessa familjer att hitta den här typen av resor igen eftersom vi ser en stor efterfrågan, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig på Tui.

Det finns fortfarande rabatter som ensamstående kan få från Tui, det gäller bara att hitta dem:

– Vi vet att många familjer består av just en förälder som vill resa med ett eller flera barn. Tipset för att hitta en sådan resa om man sitter och ska boka nu är att välja ”en vuxen” och ”ett barn”, där man söker efter sin resa och därefter leta efter rabatterade hotell.

Lilla familjen

Hos Ving går det fortfarande att hitta rabatterade priser för familjer med en vuxen och ett barn, genom erbjudandet ”Lilla familjen”.

– ”Lilla familjen” är små boenden där vi i perioder har erbjudanden så att man inte behöver betala ordinarie pris för barnets bädd. Normalt sett får man betala fullt pris för bägge sängarna, men med detta pris får man betala för ena sängen som man hade betalat för en extrabädd, säger Barbro Holmberg, informatör på Ving.

Lilla familjen går dock inte att tillämpa på alla resor utan endast vissa hotell under vissa perioder. När konceptet inte är tillämpbart kan en familj på två få betala 2 600 kronor mer per person för en resa på två veckor till Kroatien, i jämförelse med en familj på tre.

– Det är svårare att hitta resor med detta erbjudande mitt under sommaren när det är högt tryck på bokningarna, vi kan aldrig garantera att det finns.

Barbro Holmberg menar dock att man inte behöver vara en kärnfamilj för att få ta del av barnrabatterna, man måste bara vara flera personer i ett rum. Det är vanligare att rum innehåller två ordinarie bäddar och rabatten gäller extrasängen. Men i städernas hotell är det enklare att få ett lägre pris för barnet.

– I cityhotell finns det fler singelrum där man kan betala rabatterat för en extrasäng. Vid sol- och badresemål är det vanligare med dubbelrum.

Foto: Johnér
Att skippa charter kan vara en idé för den som vill komma undan lite billigare.

Välja bort charter

För dem som reser ensamma med barn kan det vara mer prisvärt att boka reguljärflyg och boende separat.

– Att pussla ihop en egen semester kan vara mer ekonomiskt. Om man bokar reguljärt kan man ofta få en rabatt för barnet oavsett hur många vuxna man är, berättar Sharon Lavie.

För barn under två år är det vanligt med rabatter på upp till 90 procent för flygbiljetten och vissa flygbolag har rabatter för barn upp till 16 år, berättar Sharon Lavie. När det kommer till boenden finns det flera alternativ, bland annat Airbnb.

–Då är priset för en lägenhet eller ett rum detsamma oavsett hur många vuxna man är.

Tufft på en lön

Att boka flyg och boende är inte det enda som kan vara tufft ekonomiskt för en singelförälder. Allt från båtturer till bussbiljetter kan även de vara anpassade till familjer på tre eller fyra. För att inte tala om det faktum att en lön ska betala för barnet, inte två. Här är experternas tips till den ensamstående föräldern med en knaper ekonomi.

1. Planera

– Försök planera in resan så att du inte prickar en högsäsong. Det kan vara svårt med barn, men går kanske om man har lite mindre barn. Det kan också bli billigare att boka resan tidigt, säger Sharon Lavie.

2. Titta efter erbjudanden

– Allt från de stora matvarukedjorna till hyresgästföreningen har erbjudanden så att man kan få hotell, flyg eller inträden lite billigare.

3. Tänk på försäkringen

– Det är bra att ha en reseförsäkring, men betalar du med kort har du ofta en försäkring i och med det. Se om du har det så att du inte behöver betala extra. Om du reser ofta kan det vara bra att skaffa en reseförsäkring via exempelvis hemförsäkringen, det kan vara billigare än att skaffa en försäkring per resa, säger Sharon Lavie.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA