Rekordbilligt att resa till USA: ”Är galet”

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | USA

Det är billigare än någonsin att flyga mellan Sverige och USA.
De rekordlåga priserna får även experten att häpna.
– Jag är överraskad, de är lägre än jag hade trott, säger Ole Stouby, vd på resejämförelsesajten Travelmarket.

Biljettpriserna till både västra och östra USA fortsätter att sjunka enligt svenskt flygprisindex, uppger Travelmarket i ett pressmeddelande.

De låga priserna gäller även resor mellan Danmark och USA – den billigaste biljetten någonsin mellan Köpenhamn och New York konstaterades nyligen och kostade 1 868 kronor.

Det lägsta priset just nu mellan Stockholm och New York är 2 049 kronor.

Priserna är utan tillägg som bagage, mat och sittplats men inkluderar skatter och avgifter.

I den senaste mätningen är det Austrian Air, Brussels Airlines, United Airlines och Swiss Airlines som har haft de lägsta priserna. Alla flyg är med ett byte.

1 av 3 | Foto: Anders Brohus
Ole Stouby, VD på Travelmarket

Lär fortsätta sjunka

– Det är en kombination av bland annat konkurrensen mellan flygbolagen och de låga oljepriserna, det är en väldigt konstig situation. Det är de lägsta priserna någonsin, förklarar Ole Stouby.

Hans gissning är att prisraset kommer att fortsätta under 2019.

– Jag tror det kommer att sjunka ytterligare med ungefär fem, tio procent under det kommande året.

Stouby tror inte att de fallande priserna har någon påverkan på flygresornas kvalitet.

Bra kvalitet

– Kvaliteten är ganska bra eftersom konkurrensen är så hög. Bolagen kan inte ha brister i sin service eller i sina faciliteter ombord eftersom konsumenterna då bara väljer något annat.

Samtidigt som priserna sjunker och människor reser mer så pågår en klimatdebatt där flyget pekas ut som en av de värsta miljöbovarna.

Många organisationer försöker uppmana människor att välja andra färdmedel än flyg, något Stouby inte tror kommer att ske.

– Marknaden är svår att styra. Jag tror att flygbolagen själva behöver göra en insats och uppfinna mer miljövänliga flygplan som inte kräver så mycket bränsle. Människor kommer inte att resa mindre.

Fungerar inte flygskatten eftersom priserna bara sjunker?

– Jag tror inte det är rätt väg att gå, eftersom skatten inte har någon effekt på att få folk att vilja resa mindre. Kapaciteten kommer bara att öka oavsett.

Men David Kihlberg, klimatchef på Naturskyddsföreningen, tycker snarare att de sänkta priserna visar varför skatten behövs.

– Vi skulle behöva höja skatten så man betalar hela sin klimatpåverkan, i dag är det bara en liten del. Det finns en himla massa subventioner man bör se över och fasa ut. Vi behöver också satsa mer på alternativen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA