Turister hotas med fängelse på Kanarieöarna

Graffiti, rödfärg och stenformationer i sanden förbjuds

Publicerad:
Uppdaterad:
Sanddynerna i Maspalomas förstörs av graffiti, målarfärg och karvande med knivar.
Foto: Getty
Sanddynerna i Maspalomas förstörs av graffiti, målarfärg och karvande med knivar.

Weekendresor

Myndigheterna har tröttnat på turisternas slarv och skadegörelse på Gran Canaria och Teneriffa.
De skyddade sanddynerna och klippor förstörs av graffiti, målarfärg och karvande med knivar.

Kanarieöarna är ett av de populäraste resmålen för svenskar, men det är minst lika populärt i länder som Storbritannien och Tyskland. De stora turistströmmarna har lett till problem för många av öarna, speciellt Gran Canaria och Teneriffa.

Maspalomas unika sanddyner är ett skyddat reservat där man som turist bör ta särskild hänsyn till miljön. Men så är inte alltid fallet. Polis har dokumenterat fall med graffiti på stenar, stora hjärtan som skapats i sanden, figurer som karvats in i stenar och stora korsformationer som någon skapat på marken med hjälp av vulkaniska stenar, rapporterar brittiska Express.

Målade stenar

Ett annat stort problem är att stenar målas med röd färg. Man tror att det är utomstående guider som markerar sin väg genom landskapet så att det ska bli lättare att föra turistgrupper genom området. Sådan färg är oerhört svår att ta bort eftersom den vulkaniska stenen är porös.

Alla sådana intrång i naturen inom reservatet kan leda till dryga böter. Om gärningspersonerna tas på bar gärning kan de även dömas till fängelsestraff.

Skadegörelse vid Teide

Lokala miljögrupper vill öka besökarnas kunskaper om Maspalomas sköra sanddyner. Ett förslag är att turister ska få information om reservatet redan när de landar på Gran Canaria.

Även Teneriffa har problem med skadegörelse i sina naturreservat, särskilt vid vulkanen Teide. Alla händelser polisanmäls och den som förstör naturen kan få böter på upp till 6000 kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA