Flyga med hund – tänk på detta

Publicerad:
Uppdaterad:
Ska du ut och flyga med din hund är det några saker som är extra viktiga att tänka på.
Foto: Susanne Kronholm
Ska du ut och flyga med din hund är det några saker som är extra viktiga att tänka på.

Husdjur

Att ta med din hund på en flygresa kan kännas som ett lite för stort projekt. Men om du ser till att förbereda noga så är det inte allt för svårt.
Här är några saker som är bra att ha koll på om du ska flyga med din lurviga vän.

Ha hunden i kabinen eller incheckad

De flesta flygbolag tillåter att mindre hundar och katter tas med i kabinen. Då krävs en specialväska eller bur. Reglerna för vikten av husdjur och transportväska kan variera mellan bolagen, och en kostnad för att ta med djur kan tillkomma. Olika bolag har även olika regler för hur gammal hunden måste vara, kolla alltid med flygbolaget vad som gäller.

Större djur måste checkas in som bagage.

Generellt räknas husdjur i kabinen som handbagage vilket innebär att du bara kan ta med ett. Flygbolagen kan också ha begränsningar på hur många djur som får vara i kabinen – var ute i god tid när du bokar.

Ta reda på lokala regler

Samma regler gäller för samtliga EU-länder, kolla vad som gäller på Jordbruksverkets hemsida. Du kan även höra med ambassaden för det land du ska resa till vilka specifika åtgärder i form av avmaskning eller vaccin som gäller för just den destinationen.

För resor inom EU gäller vanligtvis att:

  • Hunden ska vara ID-märkt

  • Ha ett husdjurspass

  • Ha en giltig vaccination mot rabies

  • Ska anmälas hus tullen

Hunden ska ha pass

Även hundar måste ha ett eget pass när de reser. Ett pass för sällskapsdjur utfärdas av veterinären.

Avmaskning

För att resa till bland annat Norge, kräver att hunden ska avmaskas innan den får komma in i landet. Tidigare kunde du göra det själv och intyga med en blankett, men från och med 2013 krävs att avmaskningen utförs av en veterinär som sedan sätter en stämpel i hundens pass.

Tillbaka till Sverige

Kolla alltid vilka införselregler som gäller när du ska resa hem till Sverige. Du vill inte ha problem med tullen och riskera att din fyrfota vän inte får komma hem igen.

Hundpensionat

Till sist, om din hund inte gillar att resa eller som du vill åka på en resa där det är svårt att ta med hunden kanske du ska fundera på hundpensionat när du är borta. Se till att ta reda på vilka rutiner som gäller för pensionatet och att det passar just din hund.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA