Rekordmånga reser bort över sportlovet

Av: Sofia Börjesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Egypten väljs bort – Jamaica är hetare än någonsin

1 av 3 | Foto: AP
Jamaica fortsätter att öka i popularitet. Här är Blue Mountains, St. Peter, Jamaica som är med på Uneschos världsarvslista.

Allt fler väljer att resa till sol och värme under sportlovet.

Kanarieöarna är fortsatt populärast, men den riktiga vinnaren är Jamaica.

Däremot platsar inte Egypten längre bland de tio mest bokade resmålen.

Kanarieöarna och Thailand är fortsatt oerhört populärt bland de svenska semesterfirarna, men fler och fler har vänt blicken mot Karibien för årets sportlovsresa.

Karibien lockar svenskarna

Resorna till Kuba och Jamaica har ökat med 24 respektive 80 procent jämfört med förra året enligt Resias bokningsstatistik. Överlag har bokningarna över sportlovet ökat med 14 procent jämfört med i fjol.

– Årets sportlovsveckor är väldigt välbokade. Vi ser en tydlig ökning både inom paketerade resor och inom reguljärflyget. Allt fler resenärer väljer Mexiko, Kuba, Dominikanska Republiken eller Jamaica som ett alternativ till både Kanarieöarna och Thailand, säger Ingela Schönning, kommunikationschef på Resia.

Färre väljer Egypten

Men det finns också gamla favoriter som har fösvunnit från listan över populära resmål sedan förra året.

– Helt borta från årets topplista är Egypten, som tidigare varit en stor sportlovsfavorit bland svenskarna, säger Ingela Schönning.

Anledningen till att Egypten som resmål har tappat i popularitet är det osäkra läget som råder i landet.

Svenska ambassaden i Kairo avråder från alla resor till Sinai-halvön och avråder för "icke nödvändiga resor" till turistorten Sharm el-Sheikh. Däremot avråder Utrikesdepartementet inte från resor till Kairo, Alexandria och turistorterna vid Rödahavskusten där bland annat Hurghada ligger.

Sportlovets förändring

1940 införde Bränslekommissionen i Sverige de så kallade koksloven som senare skulle komma att kallas för sportlov. Då var skälen till lovet rent ekonomiska – ransoneringen under krigsåren gjorde nämligen att uppvärmningskostnaderna för skolorna drastiskt måste skäras ned.

Ganska snart kom aktiviteterna under lovet att fokuseras på friluftsliv i allmänhet och vintersport i synnerhet, och man ville att barn från storstäderna skulle få möjlighet att uppleva fjällmiljö.

Nu är det dock fler och fler som väljer bort fjällen på sportlovet och istället åker på solsemester.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA