Kvasta iväg till Påskön

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Chile

Så fick ön i Stilla havet sitt namn

Drömmer du om en påskresa utöver det vanliga?

Här kommer ett givet tips.

Åk till Påskön.

600 statyer står på Påskön.
Foto: JOHN FOXX IMAGES
600 statyer står på Påskön.

Man kan inte resa längre bort från fastlandet än till den vulkanskärva som ligger cirka 400 mil från Tahiti i Söderhavet och cirka 380 mil väster om Chiles kust.

Påskön tillhör Chile och heter Isla de Pascua på spanska.

Men varför detta namn?

Landsteg på påskdagen

Den nederländske generalen Jacob Roggeveen landsteg här på påskdagen 1722. Mellan 1859 och 1862 förde slavskepp bort mer än tusen öbor till Peru. Slavhandeln i kombination med de sjukdomar som utlänningarna förde med sig reducerade befolkningen till drygt hundra personer. Den 9 september 1888 annekterade Chile ön.

Numera kallar Påsköborna ön för Rapa Nui.

- Inget resmål för vanliga semesterfirare. Ofta är det historiskt eller naturintresserade resenärer som åker hit, säger Stefan Nilsson, försäljningschef på resebyrån Tour Pacific.

600 stenfigurer

Påskön är för evigt förknippad med de drygt 600 gigantiska stenstoder som är utplacerade. Det finns olika teorier om deras historia - liksom befolkningens ursprung. Den mest vedertagna teorin är att invånarna kom från Marquesasöarna i Polynesien. Den norske upptäcktsresanden Thor Heyerdal hävdade att befolkningsgruppen "långöronen" kom från fastlandet i öst och "kortöronen" från Polynesien i väst. Kortöronen förtrycktes under många år av långöronen, som högg fram stenstoderna.

I dag lever Påskön uteslutande av turistnäringen och hantverk.

Fakta/Påskön

Sture Olsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN