Den fasansfulla grottan har blivit en turistattraktion

De tolv pojkarnas historia lockar folk till Tham Luang-grottan

Publicerad:
Uppdaterad:

Räddningsinsatsen för thailändska fotbollslaget i grottan

Grottan som de tolv thailändska pojkarna fastnade i har förvandlats till en turistattraktion. Tusentals besökare tar selfies och lägger blommor vid grottöppningen.
Nu byggs en tältby och ett museum för att locka fler besökare.

I slutet av juni 2018 blev tolv thailändska pojkar instängda i en grotta i nationalparken Tham Luang Nang Non i Chiang Rai-provinsen i norra Thailand. De skulle utforska grottsystemet som fortsätter en mil in under ett berg, men kom aldrig tillbaka. Ett regnoväder fyllde grottan med vatten och en stor räddningsaktion genomfördes innan pojkarna kunde räddas efter sjutton dagar inne i grottan.

Nu har platsen förvandlats till en turistattraktion. Tusentals turister samlas vid grottans ingång för att lägga blommor vid öppningen och ta selfies. Hundratals souvenirstånd har satts upp på vägen som leder till nationalparken och lokalbor säljer allt från t-shirts till mat och hantverk till turisterna.

Inte öppen

Grottan är inte öppen för besökare, men man kan se dess öppning genom ett staket och en grind.

– Det här är en fantastisk händelse för människorna i området. Man har försökt göra Tham Luan till en turistattraktion många gånger tidigare, men den har aldrig blivit populär. Nu är den känd över hela världen på grund av pojkarna som räddades ur grottan. Vi är inte bara lyckliga över pengarna som vi får från turisterna, vi är även stolta över att folk vill resa hit och se vår vackra park. Det är en ära för oss, säger Vipa Romaneechutima, som säljer lotter nära grottöppningen till The Guardian.

Man planerar att bygga ett museum till pojkarnas ära och till den dykare som förlorade livet under räddningsaktionen. Man bygger även en tältby nära nationalparken för de turister som vill övernatta.

Tham Luang-grottan i Thailand där tolv pojkar fastnade har blivit en turistattraktion.
Foto: Getty/TT
Tham Luang-grottan i Thailand där tolv pojkar fastnade har blivit en turistattraktion.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA