Världsarven håller på att smälta bort

Forskare kräver att fler tar ansvar för klimatförändringarna

Publicerad 2019-05-02

Världens glaciärer hotas av den globala uppvärmningen.

Nära hälften av Unesco:s glaciärer som är listade som världsarv kommer att vara borta år 2100.
Det menar forskare som har mätt i vilken takt som isen håller på att smälta.

Jakobshavn-glaciären på Grönland, Khumbu-glaciären i Nepal och Aletsch som är Alpernas största glaciär, är populära turistmål med tusentals besökare varje år. De mäktiga glaciärerna och naturen runtomkring är både vackra och fascinerande.

De glaciärer som listas som världsarv hos Unesco omges av särskilda lagar som ska skydda platserna. Men det största hotet mot isen är inte människor utan värmen. Nära hälften av världsarvsglaciärerna hotas av den globala uppvärmningen. Om ingenting görs för att förhindra issmältningen kommer glaciärerna vara helt borta år 2100, rapporterar Daily Mail. Monte Perdido-glaciären i Pyrenéerna kan i värsta fall vara helt år 2040.

Alla måste ta ansvar

Det är forskare och experter från International Union for Conservation of Nature (IUCN) och ETH Zurich som har tagit fram den oroväckande statistiken.

– Att förlora dessa ikoniska glaciärer vore en tragedi och det skapar massiva konsekvenser för vattenresurser, förhöjd havsnivå och vattnets rörelsemönster, säger Peter Shadie, direktör för UCN World Heritage Programme.

Han kräver att alla länder tar ansvar för klimatförändringarna och den globala uppvärmningen.

här hittar du alla våra spännande
reseguider!