Palmträd på Island väcker starka reaktioner

Svindyr nota för exotiska palmer

Av: Jenny Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Två palmer ska pryda ett bostadsområde på Island.
Foto: Getty
Två palmer ska pryda ett bostadsområde på Island.

Kan två palmträd verkligen klara den bitande kylan på Island?
Jodå, om man bygger dyra och exklusiva terrarium runt dem.
Men notan på 10 miljoner kronor får kritikerna att rasa.

De två exotiska träden är tänkta att stå i det nybyggda bostadsområdet Vogabyggð. De ska vara omgivna av varsitt uppvärmt glasrör för att skapa ett perfekt klimat för palmerna.

Designern bakom projektet, Karin Sander, säger till icelandreview.com att hon vill inför en sydlig fläkt till invånarnas dagliga liv.

– Istället för att ta hit ett träd från Norge, tar vi ett träd som får oss att tänka på sommarsemestrar, stränder och fritid. Vi tar inte bara med oss träden, utan även klimatet till Island, säger Sander till tidningen.

Omtvistat miljonprojekt

Kostanden för de två palmerna och glastuberna ligger på motsvarande ungefär 10 miljoner svenska kronor. Hälften av pengarna ska betalas av ägarna till det nya bostadsområdet, den andra hälften får skattebetalarna stå för.

Det har fått oppositionspolitikerna att rasa.

”Jag tror att många lågavlönade invånare i staden hellre vill ha varma trygga platser att bo på, än svindyra påminnelser om tropiska miljöer”, skriver stadsrådet Sanna Magdalena Mörtudóttir på sin Facebooksida.

Hon menar att det är en världsfrånvänd prioritering av staden och undrar hur många bostäder man hade kunnat bygga för pengarna, rapporterar grapevine.is.

Nyheten om palmträden kommer i kölvattnet efter en skandal där staden nyligen betalat överpriser för en renovering av en restaurang och ett kafé i Nauthólsvík.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA