Så väljer svenskarna att resa i sommar

Publicerad:
Uppdaterad:
Flyg, bil eller tåg, vilket färdmedel väljer svenskarna i sommar?
Foto: Getty images
Flyg, bil eller tåg, vilket färdmedel väljer svenskarna i sommar?

Turism & resor

Sommaren är den tiden på året då flest svenskar tar sig utomlans på semester. Men hur väljer de att resa till semesterdestinationen? Enligt statistik från Ticket är det främst med flyg.

Klimatdebatten gör att alternativ till flyget diskuteras flitigt bland svenskarna. Men trots det väljer hela 81 procent att ta flyget när de ska resa utomlands i sommar, enligt Tickets Sifoundersökning. På andra plats kommer bilen, som 27 procent väljer att ta till destinationen, och först efter det tar tåget plats med 18 procent. De minst vanliga färdmedlen är buss och båt, enligt undersökningen.

Foto: sculpies / iStockphoto
Efterfrågan på internationella tågresor ökar.

Efterfrågan ökar – från låga nivåer

Trots att endast 18 procent av Svenskarna uppger att de ska semestra utomlands med tåg under sommaren så ser man en ökning av tåget som färdmedel internationellt. Men ökningen sker från väldigt låga nivåer.

Det finns även skillnader i landet, där de från södra Sverige med närhet till länder som Tyskland och Danmark reser mer med tåg. I Sydsverige är det 32 procent som väljer att ta tåget utomlands, och 73 procent som flyger utomlands i sommar.
Det är inte helt ovanligt att man väljer att komplettera flygresan med tåg, även om tåget inte ersätter flyget helt.

– Att resa med tåg utomlands är att välja en helt annan resa än att flyga det är nästan svårt att jämföra. Det tar ca 30-40 timmar ner till Medelhavet, med flertalet byten, så tåget används framförallt för att ta sig den sista sträckan till slutdestinationen efter att man flugit till exempelvis Paris, Wien, Zürich, Madrid eller Milano, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket, i ett pressmeddelande.

Med vilket färdmedel kommer du att resa till din utlandssemester i sommar?

(Fler svarsalternativ möjliga)

  1. Flyg, 81 procent

  2. Bil, 27 procent

  3. Tåg, 18 procent

  4. Båt, 9 procent

  5. Buss, 7 procent

  6. Annat, 2 procent

  7. Tveksam, vet ej, 1 procent

Källa: Ticket

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA