11 vingårdar på 4 dagar

Uppdaterad 2020-06-23 | Publicerad 2010-09-03

Vackert, gott och trivsamt i Sydafrikas berömda vindistrikt

Hemliga rum, babianer och spindelnät – Sydafrikas vindistrikt bjuder på många överraskningar.

Aftonbladet Söndags Agneta Elmegård gav sig i väg på sitt livs resa.

Aftonbladets resporter Agneta Elmegård hade sällskap på vinresan av Ylva Lennartsson, sommelier och restaurangchef.

På väggen inne i den svala vingården Rust en Vrede i vindistriktet Stellenbosch i Sydafrika, hänger en stor bild på Nelson Mandela. Gårdens namn betyder ”vila och fred” på holländska. Och det ligger nära till hands att tro att just den här vingården hade ett symboliskt värde för Nelson Mandela, eftersom han valde viner härifrån till Nobelmiddagen 1993 då han tog emot Nobelpriset.

Den lilla trädgården med rosor som omfamnar vingårdens entré ger ett välkomnande intryck och innergården har ett naturligt hängande tak av vindruvstockar. Med berget i bakgrunden ser det ut som en filmkuliss. Här råder en andäktig tystnad.

Bättre än i Europa

Par sitter avslappnat och väntar på att bli serverade, andra lyssnar på den kunniga vinguiden som berättar om syror, druvor, lagringsmetoder och utmärkelser.

– Flera av Europas vindistrikt är svårtillgängliga och där upplever du inte alls den här öppenheten som finns i Sydafrika. Ofta måste man boka besök och många är inte öppna för allmänheten. Här ligger vingårdarna på rad efter varandra och man kommer verkligen nära själva hantverket, säger mitt resesällskap Ylva Lennartsson, till vardags sommelier och restaurangchef på Villa Brevik på Lidingö.

Hon har besökt många vindistrikt i Frankrike, Spanien och Italien men håller de Sydafrikanska vindistrikten Franchouk, Stellenbosch och Constantia som några av de mest upplevelserika.

Hemma hos golfstjärnan

Vindistrikten, som ligger en timmes bilfärd från Kapstaden, har 600 vingårdar i bruk, flera med anor från 1600-talet. Att gammalt möter nytt är en del av charmen.

Som idrottsnörd insisterar jag på ett besök på golfspelaren Ernie Els (1:a på PGA-touren) vingård. Gården är nybyggd, ultramodern och designad in i minsta detalj. Vi slänger oss med några golftermer, Parnevik och Elin Nordegren. Och det funkar.

Vinguiden hör vår passion för vin och golf och öppnar upp dörren som leder ner till underjorden och Ernies privata vinsamling. Varje flaska bär en liten ”tag” med Ernies egna inskription med tid och plats för inköp.

Det känns stort – vi har varit i Ernies hemliga rum. Hänförda av den vidunderliga utsikten över dalen chillar vi med ett glas av Ernies paradvin.

– Mmm, en bordeauxblandning. Ett vin i världsklass, konstaterar Ylva. Jag nickar. Efter en hel dag i dalen smakar alla viner likadant, i varje fall i min gom.

Babianer gillar det också

Vi avslutar på vingården Haute Cabrière i Franchouk. På lördagar får alla kvinnliga besökare prova på sabrage, det franska sättet att öppna mousserande vin där man slår av flaskhalsen med en sabel. Gården är känd för sitt mousserande vin och ett underbart vitt dessertvin.

En babianfamilj har parkerat i trädet närmast vinodlingen och en vakt varnar oss för att gå för nära. När vindruvorna mognar kommer babianerna ner från de närliggande bergen och kalasar på de dyrbara druvorna. Precis som vi.

Skillnaden är bara några månaders lagring och lite bubbel.

Ladda ner guide!

Ladda ner resguider till Sydafrika:

Följ ämnen i artikeln