Underbart är kort - i Slovenien

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-06-23

Landets kust är inte mer än 42 km lång

Piran

Om man letar intensivt längs en hel kuststräcka bör man väl kunna hitta en pärla? Visst. Vi fann Piran.

Detta fynd förklaras enklast med att kusten inte är längre än 42 kilometer.

Men något annat än Piran är knappt värt resan om du gör en avstickare från allfarvägen i Slovenien.

I turisthandboken beskrivs området som Europas blå lagun – här ligger Adriatiska havet framför små fiskebyar med hus i italiensk stil och med olivlundar och vinrankor som ger gudomlig skörd.

– Vi satsar på kvalitet, inte kvantitet, säger receptionisten när vi får rumsnycklarna på hotell Piran.

Hon urskuldar sig för att det lilla landet Slovenien inte har ändlösa stränder eller milslånga strandpromenader. Hon nämner inget om att regionen nu börjar likna en intensiv arbetsplats med viaduktbyggen som binder ihop varv, raffinaderier, maskinfabriker och fiskeindustrier i områdena från italienska Trieste till gränstrakterna i Kroatien.

– Piran är ändå vårt paradis, säger receptionisten.

4 000 invånare

4 000 bofasta invånare blandas med inhemska turister, österrikare, tyskar och italienare när säsongen är som hetast i juni till augusti. Nu när vi kommer är det september.

I den k-märkta staden med sina byggnader från tiden då Venedig var en egen republik, med torg och gränder som hamnnade under österrikiskt styre och som skuggades av åren med jugoslaviskt förmynderi, härskar ett sömnigt lugn. Giuseppe Tartini står staty mitt på stora torget, Tartinjev trg, och violinisten och kompositören som föddes här 1692 är den ende på torget just nu.

Inget nattliv i Piran

Vi styr stegen brant upp mot barock-kyrkan Sveti Jurij på katedralskullen. Härifrån ser vi havet, hustak och gränder, promenadvägen bort mot stranden Fiesa och klostret Miramare i Trieste. Det är pittoreskt, det är bilfritt. Inget håll-i-gång.

Restaurangerna längs strandpromenaden erbjuder samma menyer: pizza, bläckfisk och nyfångad fisk.

– Nattliv? Inte här, men där, säger glassförsäljaren i hamnen och pekar med hela armen västerut – mot Portoroz.

Varma källor och spa

Det är gångavstånd men vi åker bil fyra kilometer dit vägskyltar välkomnar oss till varma källor och gyttjebad, massage och spa-anläggningar.

Neonljusen blinkar vid Therme Palace hotell, vid Metropols kasino och nattklubb. Vi parkerar vid gamla Palace hotell som nu står som ett öde spökslott – de nya turistställena heter Villa Vesin, Roza, Barbara, Lucia, Apollo, Neptun och Riviera.

Till hamnen här kom ofta den venetianska flottan för reparationer och senare, år 1879, började en doktor Lugnana behandlingar mot reumatism genom att använda både lerinpackningar och salt från saltutvinningarna i Secovlje och Lucija.

– Det bästa med det här stället är att man kan åka härifrån, säger Pavel från Tjeckien.

Vet inte om han skojar eller menar allvar – men han går i alla fall ombord på bärplansbåten som på knappt två timmar ska ta honom och övriga turister till Venedig.

Vi gör en annan utflykt: till staden Koper med 30 000 invånare. Härifrån är det bara 21 kilometer till Trieste i Italien. Den gamla stadskärnan är väl bevarad. Spåren är påtagliga av både venetianskt och habsburgskt styre. Koper införlivades med den jugoslaviska republiken Slovenien först 1954.

Klart fint badvatten

I dag föredrar de flesta turister ett snabbesök för att sedan dra vidare till Izola. Här finns en livlig marina, många fiskrestauranger och små kaféer, några moderna hotell och en charmlös betongplatta som ersätter strandkanten ut i det klara badvattnet. Basilikan Sveti Mauro och stadshuset från 1700-talet är sevärdheterna tillsammans med Besenghi-palatset.

Så mycket mer är inte värt att nämna. Solen och baden hittar du ändå.

Snabbfakta

Sture Olsson

Följ ämnen i artikeln