Flera Bali-resenärer nekas inträde i landet

Publicerad:
Uppdaterad:

Indonesien

Indonesien har stramat åt sina regler gällande inresor i landet – och det rejält.
Av säkerhetsskäl nekas nu resenärer inträde i landet om de har ett för slitet pass.
Flera semesterfirare har fallit i gråt på flygplatsen när de snuvats på drömresan.

Indonesien har skärpt reglerna för hur slitet ett pass får vara för att bedömas som giltigt, skriver Lonely Planet. Syftet är att få bättre kontroll över den olagliga invandringen i landet – men detta får konsekvenser även för turister.

Exakt hur skadat ett pass får vara finns det dock ingen definition för. Istället låter Indonesien flygbolagen göra den bedömningen – vilket har lett till att reglerna i vissa fall har blivit skrattresande hårda.

Bolagen riskerar nämligen en bot på cirka 45.000 kronor om de släppt igenom ett pass som tullpersonalen i Indonesien bedömer som ogiltigt.

1 av 2 | Foto: Colourbox
Ett slitet pass kan kosta dig en drömsemester på Bali.

Australien hårdast drabbat

I England uppmärksammades bland annat ett par som skulle på smekmånad till Bali i oktober. Parets hund hade tuggat sönder mannens pass innan avresan, vilket de brittiska tulltjänstemännen menade inte var ett problem eftersom alla personuppgifter var intakta. Det höll inte flygplatspersonalen med om – varpå de fick åka tillbaka till London.

Tidigare i veckan blev en tonårig flicka från Australien nekad inträde i landet på grund av en liten skada på passets rygg, som hennes mamma menade kan ha uppstått efter att hon scannat det i en e-biljettsmaskin.

Hela 20 australiensiska resenärer har nu nekats att komma in i landet på grund av regelskärpningarna.

De flesta länderna brukar acceptera pass även om de har ett visst slitage, så länge alla personuppgifter går att utläsa.

Om du känner dig osäker inför din resa, kolla gärna med ditt resebolag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA